Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Fotbalisté v přípravě porazili St. Andrä

Sport

  22:58
Čeští fotbalisté v prvním ze tří přípravných zápasů před odjezdem na evropský šampionát porazili v Rakousku domácí třetiligový klub St. Andrä 5:1. V utkání, které mělo všechny znaky tréninkového duelu, se vystřídalo v českém dresu dvacet hráčů. Z účastníků soustředění dnes nenastoupil pouze brankář Petr Čech. Branku dali všichni čeští útočníci.

Galásek v tvrdém souboji. foto: ČTK

Národní tým pobyt v Rakousku zakončí v neděli posledním tréninkem a v pondělí odcestuje do Prahy. Další zápas ho čeká v úterý proti Litvě v novém Edenu.

Ambiciózní rakouský klub, který z lavičky vedl bývalý rakouský reprezentant Hrstic, podle očekávání z počátku zápasu v defenzivě vzdoroval. Český tým sice soupeře sevřel od první minuty, ale dlouho nedokázal proměňovat šance, které si vypracoval.

Především na Barošovi byla znát chuť zlomit střelecké prokletí posledních měsíců, Koller bojoval o každý míč jako v bundeslize a nejsnaživěji vypadal Vlček. Autor vedoucího gólu přihrál na druhý přesný zásah Kollerovi a měl i další vydařené akce.

Také Baroš se svého gólového okamžiku dočkal. Ale mohl to být už jeho druhý gól, kdyby jeho oblouček při penaltě za faul odpískaný na něj neskončil na břevnu. Stejně dopadla Galáskova rána z trestného kopu.

V polovině utkání trenér Brückner poslal na hřiště devět nových hráčů a chvíli trvalo, než se sehráli. Pak se trefil i třetí český útočník Fenin a zápas na vyprodaném stadionku dospěl do poklidného konce. Po závěrečném hvizdu k nadšení fanoušků odstartoval ze stadionu stříbrný obří nafukovací balón vyvedený jako pohár pro evropské šampiony.

Trenér Karel Brückner si po utkání pochvaloval, že jeho tým má za sebou další vydařenou tréninkovou jednotku. "Po posledních náročnějších dnech to byla pro hráče především fyzicky náročná zkouška a někdy to ještě bylo znát, především na záložnících. Ale to se bude v příštích dnech zlepšovat, lehkost vylepší i jejich souhru," uvedl kouč po zápase.

Pochvaloval si, že všichni čtyři útočníci dnes dali gól. "Ale na druhou stranu jich také řadu dalších nedali," upozornil Brückner kriticky, ale znovu připomněl, že ze zápasu nehodlá dělat velké závěry.

Pochválil však Stanislava Vlčka, který prý dokázal přes těžké tréninky dát do svého výkonu i hodně síly a dynamiky. "Ale vyčíst z dnešního rozestavení nic nelze, ještě nám chyběli někteří hráči, museli jsme několikrát improvizovat," upozornil Brückner.

Vlček dnes svým výkonem zaujal. "Nepřeceňoval bych to, ale je pravda, že se cítím velmi dobře už několik týdnů. Navíc jsem hrál na pravé straně zálohy podobnou roli jako v Anderlechtu a v poslední době mi to asi svědčí lépe než pozice útočníka," svěřil se autor vedoucího gólu.

Poslední branku dal ostravský útočník Václav Svěrkoš, který do té chvíle naopak nebyl příliš vidět. Více než o gólu se ale po zápase s novináři bavil o čísle, které měl na svém dresu. "Zdědil" totiž desítku po zraněném Tomášovi Rosickém, což mu moc prý radost nedělá. "Nerad bych, aby mě někdo srovnával s Tomášem, ten je někde jinde. Ještě se budu snažit, aby se to do turnaje změnilo, jenže bohužel na soupisce musí být hráči do čísla 23 a desítku někdo mít musí," uvedl Svěrkoš.

Další úspěšný střelec Milan Baroš poznal radost z gólů po velmi dlouhé době. Na jaře se za Portsmouth netrefil vůbec, za národní tým skóroval naposledy loni v březnu. "Každý gól je cenný, i když jsem jich mohl vstřelit víc. Škoda té penalty, v tréninku mi není souzeno břevínko trefit a v zápase se to povede, aniž bych chtěl," povzdychl si s úsměvem a pochvaloval si, že podobné zápasy určitě nejsou na škodu. "Každý zápas je lepší než trénink, víc se při něm vydáte," mínil Baroš.

Výsledek:

Česká republika - WAC St. Andrä 5:1 (3:1)

Branky: 11. Vlček, 20. Koller, 42. Baroš, 63. Fenin, 88. Svěrkoš - 18. Šimič. Rozhodčí: Krasnitzer (Rak.). Diváci: 1700.

Sestava ČR: Blažek (46. Zítka) - Ujfaluši (46. Grygera), Kováč (46. Sivok), Rozehnal (72. Kováč), Jankulovski (46. Kadlec) - Vlček (46. Plašil), Matějovský (72. Polák), Galásek (46. Jarolím), Polák (46. Skácel) - Koller (46. Fenin), Baroš (46. Svěrkoš). Trenér: Brückner.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!