130 let
Fotbalistky USA. Ilustrační foto.

Fotbalistky USA. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Doporučujeme

Fotbalistky lezou na Kilimandžáro, aby zde sehrály ‚nejvyšší zápas v historii‘

Sport
  •   6:02
PRAHA - Ve čtvrtek vyrazila směrem k nejvyššímu horskému masivu Afriky Kilimandžáru zvláštní výprava. Tvoří ji fotbalistky z 20 zemí světa, jejichž cílem je pokořit rekord v nadmořské výšce, v níž byl sehrán fotbalový zápas, a také propagovat ženský sport.

Během 7-10 dnů by se fotbalistky, mezi něž patří například bývalá reprezentantka USA Lori Lindseyová, Angličanka Rachel Unittová či mexická kapitánka Monica Gonzalesová, měly dostat na vrchol horského masivu Kilimandžáro s názvem Uhuru, který leží ve výšce 5 895 metrů nad mořem.

Poté setoupí do výšky 5 486 metrů, kde na poli z lávového popela (masiv Kilimandžáro tvoří trojice vyhaslých vulkánů) sehrají zápas. Nemělo by jít o nějaké symbolické čutání, ale regulérní 90 minutový mač jedenáct proti jedenácti. V této výšce se ještě nikdy fotbalový zápas nehrál, nejvýše položeným oficiálním stadionem je skoro o dva tisíce metrů níže Estadio Hernando Siles v bolivijském hlavním městě La Paz.

Jak ale upozorňuje web kilimanjaro-experience, o rekordní zápis půjde pouze tehdy, když se zápas odehraje celý.

Lindseyová, která reprezentovala USA na mistrovství světa v roce 2011 a olympiádě v Londýně 2012, říká, že jejich cílem je hlavně zvýšit povědomí o těžkostech, kterými musejí procházet ženy a dívky, které se chtějí věnovat profesionálnímu sportu. Ve výpravě jsou fotbalistky ve věku 18-66 let.

„Mám to štěstí, že tu už přede mnou byly v tomto směru pionýrky, ale naší povinností je dál kráčet kupředu,“ řekla Američanka CNN. Dodala, že pro utkání v takové nadmořské výšce, jež by se mělo uskutečnit podle rychlosti výstupu na nejvyšší horu afrického kontinentu 24. nebo 25. června, nepodnikla žádný speciální trénink.

Pokořit rekord a inspirovat

Právě nadmořská výška, nedostatek kyslíku a s ním spojené zdravotní komplikace sportovců, ale na druhou stranu i výhodnost takového prostředí pro domácí aklimatizované týmy vedly v roce 2007 Světovou federaci FIFA ke kontroverznímu zákazu: kvalifikační utkání na velké fotbalové turnaje se nesmí hrát výše než 2500 metrů nad mořem.

Novinka ‚ušitá‘ na Rusko: sudí může kvůli rasismu fanoušků ukončit zápas

Po protestech, do nichž se zapojili představitelé hlavně andských vysoko položených států a velmi hlasitě i legendární Diego Maradona, byla po roce kvóta upravena na 3000 metrů. Právě bolivijský Estadio Hernando Siles (3 637 m.n.m.) dostal výjimku, kontroverzní pravidlo ale FIFA v roce 2008 na nátlak jihoamerické fotbalové konfederace zrušila úplně.

Dobrodružná africká výprava dvaceti fotbalistek z celého světa je podporována iniciativou Equal Playing Field (EFP), jež usiluje o rovné příležitosti pro ženy ve sportu či zaměstnání a jež se snaží vytvořit ženské sportovní vzory přitažlivé pro média.

„V takové výšce se zápas ještě nikdy nehrál,“ říká o fotbalu na Kilimandžáru Laura Youngson, spoluzakladatelka EPF. „Chceme pokořit rekord a inspirovat další ženy a dívky, aby se postavily nerovnosti ve sportu,“ dodala.

Autor: Ondřej Kopřiva