Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Baroše naštval sudí: Raději jsem nic neříkal, jinak bych dostal trest

Sport

  15:09
PLZEŇ - Útočník Milan Baroš se v neděli parádně předvedl v dresu Baníku Ostrava a pořádně potrápil obránce Plzně, osmifinalisty Evropské ligy a vedoucího týmu české nejvyšší soutěže. "Za to, co Milan v zápase předvedl, si zasloužil gól," pravil ostravský kouč Martin Pulpit po remíze 1:1. A co na to říká bývalý reprezentační kanonýr?

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava. Milan Baroš z Baníku zdraví diváky foto: ČTK

Nejprve se přitom mluvilo o tom, že v Plzni hrát od začátku nebudete. Kdy se to změnilo?
Potřeboval jsem nejprve v klidu potrénovat, což v Baníku kvůli těžkým terénům bylo složité. Ale proti Plzni jsem se cítil na to, že bych mohl hrát. A dobrý pocit jsem měl od první minuty, byl jsem až překvapen, že jsem vydržel tak dlouho, víc než 75. minut. Až ke konci mě chytaly křeče, takže jsem vystřídal, nechtěl jsem riskovat zranění.

Než jste vystřídal, měl jste slušné šance. Především při tyči, kterou jste trefil, chybělo ke gólu málo, že?
Pár centimetrů, škoda. Fantiš mi dal výborný centr, já přeskočil jednoho ze stoperů, mířil hlavou na bránu, ale kousek chyběl. V další šanci jsem šel sám jeden na jednoho, to jsem měl vyřešit líp, hodit si balon na levou nohu a zkusit zakončit. Třetí šance byla už spíš takový závar.

Ještě jste zapomněl na nůžky, které jste "střihl" ve druhé půli. Zdá se, že vás teď česká liga hodně baví.
Mě baví fotbal všeobecně. Měl jsem teď delší pauzu, ale rozhodně nejsem ve věku, kdy bych měl končit. Když hraju, dávám do toho všechno.

K dobré náladě musela přispět i remíza v Plzni.
Asi ji nikdo nečekal. Pro nás je to pochopitelně dobrý výsledek. Možná důležitější teď bude příští zápas doma s Hradcem, s nímž bojujeme o záchranu, ale ve finále může hrát bod z Plzně obrovskou roli.
 
A další důvod k dobré náladě - dobrý terén.
Tohle jsou jiné podmínky než když jsme hráli na Bazalech předchozí kolo s Budějovicemi, hřiště v Plzni bylo ve výborném stavu. Mrzelo mě, jak se má kritika terénu po Budějovicích podala. Nemám nic proti tomu, aby liga začínala v únorovém termínu, ale když nejsou pro konkrétní zápas podmínky, může se přece odložit, termín by se určitě našel.

V Plzni jste dostal žlutou kartu za protesty proti penaltě za ruku Droppy. Byla podle vás nařízena nesprávně?
Jsem v lize chvíli a kdybych řekl, co si o penaltě myslím, dostanu asi stopku, takže raději neřeknu nic. Rozhodčí pískl penaltu, tak zkrátka byla. Ale budu si tady muset zvyknout ještě na jinou věc: podle mě jsem žlutou kartu dostal za nic. Neřekl jsem rozhodčímu jediné sprosté slovo, slušně jsem s ním chtěl diskutovat, ale on na mě kříčel: Nechci s tebou mluvit! Přitom v Anglii nebo ve Francii můžete mluvit s rozhodčím, tam se za to nikdo neuráží. Tam řeknu rozhodčímu svůj názor, on řekne, že to viděl jinak, ale nevytahuje hned kartu. 

K TÉMATU

Znáte turecké kluby, teď jste narazil na Plzeň, můžete tedy porovnávat. Jaké má podle vás Plzeň šance v osmifinále Evropské ligy proti Fenerbahce?
Myslím, že Plzeň je  výborný tým: má sebevědomí, je dobře poskládaná, ví co má hrát a například Darida podal proti nám vynikající výkon. Proti Fenerbahce má Plzeň velkou šanci jít dál. Fenerbahce je sice kvalitní mužstvo, ale nehraje tak týmově jako Plzeň. Ta má teď lepší vyhlídky než v minulém kole, kdy měla Neapol.

Dá se po konfrontaci s Plzní říct, jak se liga změnila za těch jedenáct let, co jste v ní nebyl?
Právě, že moc ne. Plzeň totiž není typický ligový tým, je víc evropský tým. Těžko zatím mohu ligu hodnotit. Vidím jen, že kvalitu má, přišlo do ní několik kluků z venku a je v ní hodně dobrých mladých hráčů. A Plzeň je stále v evropském poháru, dodává hráče do reprezentace. To vše je pozitivní.

Autor: