130 let

Doping | foto: Reprofoto

Fotbalisty navštívila dopingová komise

Sport
  •   19:37
PRAHA - Čtyři fotbalisté národního týmu dnes v namátkové dopingové kontrole před mistrovstvím světa v Německu odevzdali svůj vzorek moči k laboratornímu rozboru.
Krátce po poledni navštívil tým v hotelu Praha předseda lékařské komise FIFA. Konkrétní jména vylosovaných mluvčí reprezentace Lukáš Tuček ponechal v tajnosti.

Šéf komise Čechošvýcar Jiří Dvořák si pochvaloval vstřícnost české strany. "Ještě se nám nepodařilo, aby všichni čtyři hráči odevzdali vzorky do 25 minut," řekl na dnešní tiskové konferenci lékař, který se v Čechách narodil, ale v roce 1968 emigroval do Švýcarska. "Musím říct, že jsme tu byli přátelsky přivítáni, což mě jako bývalého Čecha velmi těší," uvedl.

U FIFA je 12 let, v roli předsedy lékařské komise se chystá na druhé mistrovství světa. "Navštěvujeme přípravné zápasy, přepadové kontroly děláme u všech 32 týmů. Ani tady o nás nikdo nevěděl," řekl. Týmy objíždí poslední týden před zahájením turnaje, aby měl aktuální výsledky. "Dosud byly všechny kontroly negativní a doufáme, že to tak bude až do konce
turnaje," přál si šedovlasý lékař. Řekl, že zveřejnění jmen závisí na vůli svazů. "My jako lékaři to neříkáme."

Systém pro výběr hráčů, kteří odevzdají vzorek, není složitý. "Je to velice jednoduché," řekl Dvořák, vytáhl modrý látkový sáček a vysypal z něj kostičky s čísly na stůl. "My tady máme 23 čísel, které zkontrolujeme s listinou hráčů. Pak je dáme do pytlíku a buď já, nebo lékař týmu to takhle zamíchá," předvádí.

"Pak se do něj sáhne a vytáhnou se čtyři čísla. Protože jsem lékař a ne kouzelník, nedá se podvádět." U každé dopingové kontroly jsou svědci, u té české to byli lékaři týmu Petr
Krejčí a Jiří Fousek. "Ty vzorky mám teď s sebou zajištěné. Budeme je vyšetřovat v laboratoři v Německu," řekl Dvořák.

Na turnaji funguje systém pro vybírání hráčů na doping trochu jinak. O poločasové přestávce si komisař zavolá lékaře obou týmů, tajně se vylosují čísla hráčů, ta se zalepí do obálek, které se otvírají až patnáct minut před koncem zápasu.

Teprve tehdy se konkrétní jména dozví tým. Fotbal není co se týče dopingu tolik pošpiněný jako cyklistika, vzpírání, nebo atletika. "Za rok provedeme zhruba 22 tisíc kontrol, loni bylo 78
pozitivních případů. Ale můžu sdělit, že žádný prominentní hráč mezi nimi nebyl," prohlásil Dvořák. Většinou z těch případů navíc byly drogy jako marihuana a kokain.

Anabolika a jiné podpůrné látky jsou ve fotbale výjimkou. "Substance jako EPO byly odhaleny v sedmi případech, tedy asi v 0,05 procentech. Pokládáme to za velmi nízké," řekl šéf lékařské komise FIFA. Podle něj nyní neexistují důkazy pro systematický doping, na nějž před řadou let v Itálii poukázal kouč českého původu Zdenek Zeman.

Dvořák musel na žádost Světové antidopingové agentury WADA před šampionátem v Koreji a Japonsku zavést krevní testy. Podle něj však nemají ve fotbale valný význam. "Odebíráme jen moč, v ní můžeme zkontrolovat všechno, co se dá. Krev není třeba, ta nám žádné jiné informace nedá. Jedině dosvědčí transfuzi, ovšem ve fotbale naprosto nemáme důkaz, že by to někdo před šampionátem dělal," řekl Dvořák.

Loni musel odrážet aktivity WADA, která chtěla práci lékařské komise FIFA kontrolovat. "My jsme zaujali stanovisko, že se jako lékaři nenecháme z etických a profesionálních důvodů kontrolovat nelékaři," vysvětlil. Během šampionátu v Německu bude spolupracovat s tamní antidopingovou asociací.

"My je pozvali jako pozorovatele, všechno budou lékaři," uvedl Dvořák. A vyvrátil ustálené tvrzení, podle nějž je vývoj dopingu několik let před lékařskou vědou. "Naše metody se mění z měsíce na měsíc, podle mě ta mezera tak velká není," řekl.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK