Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fotbalisty pohlídá "Velký bratr"

Sport

  11:20
PRAHA - Kolik kilometrů naběhal Rosický? Kolik času strávil před brankou soupeře Baroš? Každý drobný pohyb, každá přihrávka, útočná i obranná aktivita všech fotbalistů se na nadcházejícím evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku okamžitě promění v řeč čísel.

Hráči budou pod dohledem. foto: ČTK

Vyčerpávající statistické údaje budou během červnového turnaje k  dispozici nejen trenérům a samotným hráčům, ale i fanouškům. Stačí si na internetu najít stránku www.castrolindex.com. Systém Castrol Performance Index (CPI) funguje na principu technologie TRACAB, která se původně používala pro navádění řízených střel. Při jejím civilním využití neunikne na hřišti zkříženým pohledům až osmi párů kamer sebemenší detail.


Jak se hráči s neúprosným dohledem "Velkého bratra“ vyrovnají? "Neznervózní je to. Když přijdou na hřiště, jsou najednou úplně jinde. Nepřemýšlí nad tím, kolik zrovna uběhli metrů,“ odhadl  trenér reprezentační devatenáctky a dvacítky Jakub Dovalil.


Stejný názor vyjádřil i Antonín Panenka, druhý z českých patronů projektu. "Hráče to sice doslova svleče do naha, ale nebude jim to bránit v optimálním výkonu. To by muselo jít o vyloženě labilní jedince. A takoví nemají na akci typu EURO co dělat,“ domnívá se mistr Evropy z roku 1976. Nákladný systém použila už před dvěma lety Česká televize při přenosu z derby pražských  "S“. Srovnatelné údaje se na obrazovce často objeví i během vysílání Ligy mistrů.
Až při EURO se ale ke kompletnímu souboru dat poprvé dostane kdokoliv přímo na svém počítači okamžitě a bez omezení. CPI je zatím dostupný v deseti jazykových verzích, o zařazení češtiny se teprve jedná.


Na fotbalový drobnohled ale budou spoléhat při své práci především trenéři. Dovalil se nebojí, že by vybírali jména pro základní sestavu výhradně jen na základě údajů ze systému. "Trenér si vždycky raději vybere útočníka, který se bude dloubat v nose, místo šesti naběhá jen tři kilometry, ale dokáže vstřelit gól.“ Podobné špičkové technologie patřily za Panenkových dob do oblasti sci-fi. V osmdesátých letech se používalo při hodnocení zápasů maximálně video. "Ale to sledovalo pouze pohyb míče, nikoliv hráčů,“ podotkla někdejší opora Bohemians a Rapidu Vídeň.


Při technickém stylu hry, kterým Panenka proslul, by se autor památné penalty z bělehradského finále určitě neobjevoval v čele žebříčku nejpilnějších fotbalových běžců. "Razím teorii, že má běhat především míč, a ne hráč. Asi bych v hodnocení nevyšel moc dobře,“ podotkl Panenka s úsměvem. "Ta doba je ovšem pryč. Dnes jsou statistiky nezbytností a hráči se s tím musejí umět vypořádat,“ uznal současně.


Dopřát si malou ochutnávku ze statistické úrody můžete už nyní. Na síti totiž visí údaje z šesti letošních přátelských zápasů, při nichž prošel CPI generálkou. Z nich se dá například vyčíst, že jednoznačně nejběhavějším německým reprezentantem je Michael Ballack. Kapitán jednoho z účastníků šampionátu urazil během vítězství nad Rakouskem po trávníku 11.205 metrů, při výhře nad Švýcary přidal ještě 613 metrů navíc.

Autor: