Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Čína miluje Ronalda. Tak platí Portugalsku, aby jí hvězdu vychovalo

Asie

  18:45
MASSAMÁ/PRAHA - Čína chce mít za každou cenu svého Cristiana Ronalda. Mladí hráči z komunistické asijské velmoci se inspirují hvězdou Realu Madrid a chtějí jít v jejích šlépějích. Tak proč nezačít rovnou v rodné zemi slavného záložníka? První čtyřicítka čínských talentů se loni vydala učit fotbal do Portugalska, které za to dostane dobře zaplaceno.

Čínský fotbalista Čou Ta-ti na tréninku v Portugalsku foto: Reuters

A podle tamního trenéra Carlose Gomese si nevedou vůbec špatně. "Když přijeli, byli na tom hlavně po taktické a technické stránce opravdu špatně. Ale strašně se zlepšili, je to jako den a noc," vypráví bývalý kouč mládeže Benfiky Lisabon. Byl to právě on, kdo před rokem v rámci dohody mezi čínským a portugalským vedením fotbalových federací odcestoval do Asie a na tamních nejprestižnějších juniorských turnajích hledal ty největší naděje ve věku od 16 do 20 let. Někteří z nich měli to štěstí, že je vybral.

A teď žijí, studují a trénují v portugalském Massamá, předměstí Lisabonu. "Nejtěžší bylo překonat jazykovou bariéru, ale pomocí čínských učitelů se nám to podařilo. Je na nich strašně vidět, jak moc chtějí, aby se zlepšoval jejich národní tým. A proto hledají fotbalovou ikonu, svého Cristiana Ronalda," vysvětluje Gomes. A chlubí se tím, že jím vedený tým porazil krajany 2:1 v zápase proti oficiální reprezentaci Číny do 22 let. "Výsledek tomu nenapovídá, ale v utkání jsme úplně dominovali," raduje se.

I jeho svěřenci jsou nadšení. "Když jsem poprvé přijel do Portugalska, nemohl jsem si zvyknout. Ale nakonec jsem se dokázal přizpůsobit a teď si to strašně užívám. Cítím, že jsem se jako fotbalista hodně zlepšil," věří sedmnáctiletý Čou Ta-ti. Jeho velkým idolem je portugalský záložník Manchesteru United Nani. "Nevěřil jsem tomu, že Nani taky vyrůstal tady v Massamá. Kopal za místní tým a jsem hrdý, že trénuju na hřištích, na kterých běhala taková ikona," rozplývá se chlapec.

Kluby dostávají vítanou injekci 20 tisíc liber. Čína prý platí ale i víc

Většina jeho kamarádu ale obdivuje spíš Cristiana Ronalda a barcelonskou superstar Lionela Messiho. "Jsou jako posedlí. Na trénincích se snaží dělat stejné triky jako oni," vypráví Ču Kuang-chu, bývalý kouč čínské reprezentace, který je partnerem projektu. "Doufám, že se jim jednou splní sen a budou také nastupovat za evropské velkokluby," věří. Většina mladíků zůstává kmenovými hráči svých čínských klubů. Hostují ale v týmech hrajících nižší portugalské soutěže, které za to dostávají vítanou finanční vzpruhu 20 tisíc euro za sezonu.

Spekuluje se ale, že Čína do spolupráce investuje daleko víc. "Konkrétní částku vám neřeknu, ale ekonomický růst Číny je značný. Fotbalově skvělé Portugalsko naopak trápí finanční krize. Tak proč si vzájemně nepomoci?" vysvětluje ředitel projektu Čchi Čchen. Občas se mladí Číňané sejdou a společně bojují v přátelských zápasech proti různým portugalským soupeřům. "Fotbal je tady daleko kvalitnější, rychlejší a úplně jiný než u nás v Číně. Třeba mi to pomůže, abych jednou našel angažmá v Evropě a hrál za reprezentaci," přiznává osmnáctiletý Jang Aj-lung.

Útočník prvoligového čínského klubu z města Čchang-čchun Ja-tchaj v provincii Ťi-lin, která ma 27 milionů obyvatel. Teď ale hraje třetí nejvyšší soutěž v osmnáctitisícovém městečku Sacavenense. "A to je největší problém čínské práce s mládeží. Portugalsko má spoustu klubů na malém území, zatímco v Číně je 32 profesionálních tým. které jsou strašně daleko od sebe. Pořádání pravidelných juniorských turnajů a zápasů je proto časověi finančně náročné. Dětem by nezbyl čas na školu," vysvětluje Gomes.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!