Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Lvíčata byla v baráži blízko obratu, ale nezvládla závěr

Sport

  16:25aktualizováno  16:44
JEKATĚRINBURG (Rusko) - Čeští fotbalisté do 21 let si příští rok na evropském šampionátu v Izraeli nezahrají a nebudou tak moci obhajovat loňský bronz. Mladí reprezentanti remizovali v odvetě baráže v Rusku 2:2 a po páteční domácí porážce 0:2 na Euro nepostoupili.

Baráž o postup na fotbalové ME do 21 let ČR - Rusko. Zleva Václav Kadlec z Česka a Arsenij Logašov z Ruska foto: ČTK

Svěřenci trenéra Jakuba Dovalila se v Jekatěrinburgu oklepali po brzkém inkasovaném gólu z penalty, dvěma brankami Wágnera otočili skóre a pak i po Kalasově vyloučení ze 75. minuty sahali po "postupové" třetí trefě. Tecl však trefil břevno a vzápětí rozhodl Kirillov. V závěru dostal červenou kartu ještě Kadlec. Český kouč Dovalil hned na šesti místech promíchal základní jedenáctku a hra jeho týmu se oproti pátečnímu utkání změnila k nepoznání.

"Lvíčata" si přitom těžko mohla představit horší vstup do utkání. Jeden z navrátilců do sestavy stoper Kalas totiž už po pěti minutách fauloval v šestnáctce Kanunnikova a Smolov z nařízené penalty podobně jako v Jablonci nezaváhal. Útočník Machačkaly navázal na své dvě trefy z prvního utkání. S Čechy ale inkasovaný gól nijak neotřásl, byť v té chvíli potřebovali k postupu na šampionátu třikrát skórovat. Srovnat se jim povedlo hned za dalších šest minut.

Do Pospíšilovy střílené přihrávky vložil špičku kopačky Wágner a zaznamenal první branku hostujícího celku v baráži. Dovalilovi svěřenci ožili a celý úvodní poločas udávali tempo hry. Ve 21. minutě upadl ve vápně Kadlec, ale sudí Munukka penaltu neodpískal a udělil sparťanskému útočníkovi žlutou kartu.

Češi hráli v devíti. Kalas a Kladlec viděli červené karty

Českou hru oproti prvnímu zápasu rozhýbal Kadlecův klubový spoluhráč Krejčí, který doléčil virózu. V 29. minutě vypálil k bližší tyči a sbornou zachránil skvělý Zabolotnij. Tlak hostů gradoval a před přestávkou přinesl ještě dvě dobré šance. Ve 42. minutě se nadechl k velkému sólu Kadlec, prošel až před branku, ale v tísni střílel těsně mimo. Mezi tyče nezamířil ani Mareček.

Po změně stran český nápor na chvíli ustal. V 64. minutě ale "Lvíčata" odvetu ještě více zdramatizovala.  Po centru vrátil míč přes hlavu zpět před branku Kalas a Wágner dorážkou pod břevno vstřelil svůj druhý gól. V 73. minutě se málem hosté dočkali "postupové" trefy. Krejčí krásně vysunul kolmicí Kadlece, ale ten ve skluzu jen trefil ruského brankáře a podtrhl svoji střeleckou smůlu v baráži.

Za dvě minuty ukázal finský sudí druhou žlutou kartu Kalasovi, Češi se však vzepjali k heroickému výkonu a i v oslabení tlačili. Deset minut před koncem se chytil za hlavu střídající Tecl poté, co hlavičkoval do břevno. O tři minuty později přišlo defitivní rozezlení, Kirillov povedenou střelou překonal Koubka a poslal Rusko na šampionát.

Rusko "21 - ČR "21" 2:2 (1:1)

Branky: 6. Smolov z pen., 83. Kirillov - 12. a 64. Wágner. Rozhodčí: Munukka - Heininen, Aravirta (všichni Fin.). ŽK: Šatov - Kalas, Kadlec, Vaněk, Wágner. ČK: 75. Kalas, 87. Kadlec. První zápas: 2:0, postoupilo Rusko.

Sestavy
Rusko:
Zabolotnij - Callagov, Burlak, Běljajev, Šennikov - Petrov, Kirillov - Kanunnikov (60. Bibilov), Šatov, Čeryšev - Smolov. Trenér: Pisarev.

ČR: Koubek - Holeš, Čmovš, Kalas, Lecjaks - Vaněk (65. Tecl), Pospíšil (86. Daníček), Mareček, Krejčí (78. Vůch) - Kadlec - Wágner. Trenér: Dovalil.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...