130 let

Bayern Mnichov porazil Manchester City 1:0. | foto: Reuters

Bayern zlomil odpor City v závěru, Chelsea bez Čecha jen remizovala

Petr Čech
  •   22:30aktualizováno  23:10
PRAHA - Petr Čech dál čeká na svůj první soutěžní zápas této sezony. Brankář fotbalové Chelsea usedl mezi náhradníky i v Lize mistrů, z lavičky sledoval remízu 1:1 se Schalke. V úvodních duelech základních skupin se zrodily další debakly - Porto rozstřílelo Borisov 6:0 a AS Řím deklasoval CSKA Moskva 5:1. Bayern Mnichov rozhodl šlágr s Manchesterem City v poslední minutě.

Sezona dosud nepoznaných zážitků pro Petra Čecha pokračuje.

Ještě v květnu byl jasnou jedničkou, v tomto ročníku zatím český reprezentant nehraje ani jednu ze dvou nejdůležitějších soutěží. Kouč José Mourinho dal přednost 22letému Belgičanovi Thibautu Courtoisovi nejen v Premier League, ale i v Lize mistrů.

S Čechem tak nejedná stejně jako s Ikerem Casillasem v Realu Madrid, který dříve trénoval. Španělskou legendu připravil jen o ligu, ostatní soutěže Casillasovi nechal. Čech pravděpodobně bude hrát "jen" oba anglické poháry, první soutěžní zápas v této sezoně by ho tedy měl čekat ve středu 24. září.

Nyní ze sedačky na stadionu Stamford Bridge viděl, jak jeho spoluhráči přehrávají v poslední době trápící se Schalke, spalují vyložené šance a také přicházejí o vedení.

ČTĚTE TAKÉ

To Chelsea v 11. minutě zajistil Cesc Fábregas, jenže německému týmu se ve druhém poločase podařilo odpovědět. Právě Fábregas ztratil na polovině hřiště míč a po následném protiútoku překonal Courtoise střelou k tyči kapitán Klaas-Jan Huntelaar. Byl to vůbec první gól Schalke v pěti vzájemných utkáních.

Domácí pak soupeře zatlačili, ale druhou trefu nepřidali. "Je to pro nás frustrující, protože jsme měli několik dobrých šancí na navýšení skóre, ale neproměnili jsme je a doplatili na to," litoval trenér Mourinho, který nenasadil od začátku nejlepšího střelce týmu Diega Costu. Místo něj postavil Didiera Drogbu, který zahodil dvě dobré šance. "Jeho výkon byl ale pozitivní, jsem s ním spokojený."

I druhý zápas skupiny G mezi Mariborem a Sportingem Lisabon skončil 1:1. V nastavení domácím zajistil bod teprve osmnáctiletý útočník Luka Zahovič, syn slovinské legendy Zlatka Zahoviče a rodák právě z Portugalska, kde jeho otec působil.

O výhře Bayernu rozhodl Boateng

Jediná branka rozhodla souboj německého a anglického šampiona. Manchester City stadion Bayernu Mnichov podruhé za sebou nedobyl, naopak podlehl gólem Jéroma Boatenga z 90. minuty.

Bayern mohl jít proti Manchesteru do vedení už po 50 vteřinách, ale Thomas Müller netrefil z úhlu prázdnou branku. Německý mistr měl i při absenci hvězd Arjena Robbena a Francka Ribéryho v základní sestavě převahu, ale nedařilo se mu ji potvrdit gólově.

Až ke konci po velkém závaru napřáhl stoper Boateng, střelu otřel o záda spoluhráče Maria Götzeho a zajistil těsnou výhru.

AS Řím a Porto nadělovaly

Skupinu E ale vede AS Řím, v jehož dresu prožil vynikající debut v Lize mistrů argentinský záložník Juan Iturbe. Stačilo 20 minut, aby pro AS Řím vymyslel v utkání s CSKA Moskva tři góly. První proměnil sám, na další dva přihrál Gervinhovi a Maiconovi. Jenže hned v zápětí se zranil a musel vystřídat.

I bez něj však Řím pokračoval v destrukci ruského týmu a nakonec slavil výhru 5:1.

Při jubilejním 200. zápase Porta v evropských pohárech zařídil vítězství 6:0 nad BATE Borisov hattrickem alžírský reprezentant Brahimi. K první trefě mu pomohl brankář Černik, který nejprve chyboval při výhozu a následně se nechal prostřelit z velkého úhlu.

Porto deklasovalo soupeře rozdílem třídy.

Brahimi se stal teprve čtvrtým Afričanem, který dal v LM hattrick. Předtím se to povedlo jen Didieru Drogbovi, Samuelu Eto'ovi a Yakubu Aiyegbenimu.

Výhru pak završili Adrián a Jackson Martínez, který dal už sedmý gól v šesti zápasech této sezony. Borisov utrpěl teprve druhou prohru z posledních 29 zápasů.

Porto se jasně ujalo vedení ve skupině H před Bilbaem a Šachtarem Doněck, jejichž zápas skončil bez branek. Šachtar ve všech soutěžích neinkasoval už 602 minut. Pro Bilbao to byl první zápas v LM po 16 letech.

Nepřesvědčivou výhrou 1:0 nad APOELem Nikósie vstoupila do soutěže favorizovaná Barcelona.

O jediný gól se v první půli postaral stoper Gerard Piqué, který hlavou zakončil centr Lionela Messiho z přímého kopu.

Autor: