Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Fotbalová liga získá jméno Synotu, firmy známé z úplatkařské aféry

Sport

  11:08
PRAHA - Novým sponzorem první fotbalové ligy, který jí dá jméno, bude pravděpodobně jedna ze součástí holdingu Synot. Napsaly to úterní Hospodářské noviny (HN), kterým jednání se Synotem potvrdil mluvčí Fotbalové asociace ČR Ondřej Lípa.

Šéf Synotu Ivo Valenta. foto: MAFRA - Dalibor Glück

V názvu ligy by se tak neobjevila jména sázkových kanceláří Fortuna nebo Chance, o jejichž úsilí dostat se do názvu nejvyšší soutěže informovaly HN dříve. První liga se přejmenuje po 17 letech, z jejího názvu zmizí pivní značka Gambrinus.

Kauza Synot

30. dubna roku 2004 propukla největší korupční aféra v historii českého fotbalu. Policie tehdy zatkla ředitele uherskohradišťského Synotu Jaroslava Hastíka a rozhodčího Stanislava Hrušku.

Oba byli obvinění z ovlivňování fotbalových zápasů ve prospěch Uherského Hradiště (dnešní Slovácko). Později k nim přibyli také další. 

Vše se podařilo prokázat především zásluhou odposlechů, kde zazněly známé výrazy jako "kapříci" nebo "ryby."

Společnost Synot tehdy oznámila, že ve fotbalovém prostředí končí. Teď se však vrací jako hlavní sponzor nejvyšší fotbalové soutěže.

O fotbalové korupční aféře roku 2013 čtěte ZDE.

Jednání dosud nejsou uzavřena, řekla HN mluvčí Synotu Magda Pekařová. Podle zdrojů deníku z vedení českého fotbalu jsou už ale smlouvy Synotu s obchodní společností svazu STES připraveny. Měly by být na osm let nebo na čtyři plus čtyři roky, tedy s možností oboustranné opce.

Kolik to bude Synot stát, není zatím jasné. Podle zdroje deníku by měl být budoucí příjem od Synotu a Gambrinusu, který by měl mezi ligovými sponzory zůstat, výrazně vyšší oproti nynějšímu příspěvku Gambrinusu. Ten dosud lize posílal zhruba 40 až 50 milionů korun ročně.

Chance, která spadá pod Tipsport, už první ligu sponzoruje a do hry o její název vstoupila také, napsaly HN. Má navíc mezi sázkovými kancelářemi na partnerství s fotbalovou ligou exkluzivitu. Holding Synot ale má vedle sázkové společnosti také třeba divizi informačních technologií, jeho další firmy spravují reality nebo prodávají vozy BMW.

Autoři: ,