Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Fotbalová pecka: vítěz LM bude hrát v Edenu

Sport

  19:14aktualizováno  19:27
PRAHA - Z výkonného výboru UEFA v Nyonu přišla nečekaná a skvělá zpráva pro český fotbal – v srpnu 2013 se bude v pražském Edenu hrát finále Evropského Superpoháru mezi vítězi prestižní Ligy mistrů a druhé největší klubové kontinentální soutěže - Evropské ligy.

FC Barcelona - Manchester United (Lionel Messi). foto: ČTK

Oba vítězové vzejdou z finále, jejichž místa byla také určena. Liga mistrů vyvrcholí v roce 2013 v Londýně ve Wembley a Evropská liga v Amsterdamu. Finále ve Wembley se uskuteční proto, že v roce 2013 uplyne 150 let od založení nejstarší fotbalové asociace světa, anglické The FA.

Duel o Superpohár se dosud hrál výhradně v Monaku u příležitosti losování skupinových fází evropských pohárů. UEFA se však rozhodla tradici změnit a přesunout dějiště do destinací, které nemohou hostit finále Ligy mistrů a Evropské ligy. Toho využil český svaz. "UEFA vypršel kontrakt na stadion v Monaku a její představitelé rozhodli, že nastala chvíle, kdy mohou dostat příležitost jiné asociace a města, které by jinak finálová utkání pořádat nemohla," uvedl pro svazový web generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka.

SUPERPOHÁR UEFA

- Jde o soutěž, ve které se střetává vítěz daného ročníku Ligy mistrů a vítězem Evropské ligy.

- Posledním držitelem trofeje je Atlético Madrid, které v srpnu 2010 porazilo v Monte Carlu 2:0 Inter Milán.

- Soutěž byla založena v roce 1972, prvním vítězem se stal v roce 1973 Ajax Amsterdam.

- Až do roku 1997 se hrálo systémem doma venku, v roce 1998 se poprvé vítězové evropských pohárů střetli v Monaku na Stade Luis II. a prvním vítězem byla Chelsea FC.

- V Monaku se hraje dodnes, v pátek 26. srpna od 20:45 hodin se utkají letos vítěz Ligy mistrů FC Barcelona a vítězem Evropské ligy FC Porto.

- O prestižní trofej se nehrálo jen v letech 1974, 1981 a 1985, dosud ji získalo 23 klubů, nejčastěji AC Milan (5krát), FC Barcelona a Liverpool FC (po 3 titulech), CF Valencia, Juventus Turín, Ajax Amsterdam a RSC Anderlecht (po dvou), dále Atletico Madrid, Zenit Petrohrad, FC Sevilla, Real Madrid, Galatasaray, Lazio Řím, Chelsea FC, AC Parma, Manchester United, FC Porto, Steaua Bukurešť, FC Aberdeen, Aston Villa, Nottingham Forest a Dynamo Kyjev.

"Co se týče pořádání jedné z nejprestižnějších událostí v kalendáři UEFA, tedy finále Superpoháru v Praze 2013, tak musím říci, že jsme měli to štěstí být přímo u zrodu této myšlenky. Ve chvíli kdy jsme zjistili záměr UEFA uskutečnit losování skupin Ligy mistrů a Evropské ligy nadále v Monaku, ale pořádat Superpohár v jiné destinaci, využili jsme příležitosti a začali jsme velmi intenzivně pracovat. Myslím, že i díky našim diplomatickým zkušenostem a stále silnějšímu postavení se nám nakonec povedlo pořadatelství získat," dodal Řepka. 

Obdobně mluví i předseda ČMFS Ivan Hašek: "Finále SuperCupu je prestižní, celosvětově sledovaná událost, která do Prahy přivede dva špičkové kluby, vítěze Ligy mistrů a Evropské ligy, aby se utkaly v soutěžním zápase. Určitě je to potvrzení toho, co jsme už avizovali, česká fotbalová diplomacie po letech stagnace konečně začala posilovat svoje pozice. Jednali jsme dlouho, ale nechtěli jsme raději nic zakřiknout a jsem rád, že vše dopadlo výborně. Praha a naši fanoušci se mají na co těšit."

Představitelé UEFA se pochopitelně byli v Praze podívat, seznámili se s možnostmi a vyhlédli si moderní stadion Synot Tip Arena v pražském Edenu. Praha se mohla ucházet o pořadatelství i proto, že požadavky UEFA pro Superpohár stadion v Edenu splňuje.

"Není potřeba mít stadion s vysokou kapacitou, tak jak tomu je u ostatních finálových utkání evropských pohárů, ale stačí stadion s kapacitou pouze kolem 20 000 diváků. Určitě k vítězství přispělo i to, že Praha je nádherné město a její nespornou výhodou byla také její poloha v centru Evropy," vysvětlil generální sekretář Rudolf Řepka, který byl s příslušnými zástupci UEFA v permanentním kontaktu, a dodal: "Jsme nesmírně potěšeni i poctěni zároveň, přestože to pro nás bude znamenat především tvrdou práci. Pevně věřím, že je to další důkaz posilování našich pozic v evropských a světových fotbalových strukturách."

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!