130 let
Majitel Slavie Aleš Řebíček.

Majitel Slavie Aleš Řebíček. | foto: © ČTKČeská pozice

Řebíčkova jednání krachla, ruský investor do Slavie nevstoupí

Sport
  •   15:56
PRAHA - Nejdřív z klubu zmizel trenér Alex Pastoor, po něm členové sportovního vedení Igor Kornějev s Janen Villemem van Dopem. A poslední zpráva z fotbalové Slavii zní: majitel Aleš Řebíček se nedohodl na vstupu ruského investora.

Informaci jako první přinesl Deník Inider. Důvody krachu jednání nejsou známy.

"Nestalo se nic zásadního. Nic, co by klub ohrozilo," zdůraznil slávistický mluvčí Jiří Vrba.

Majoritní vlastník klubu Aleš Řebíček, někdejší ministr dopravy za Topolánkovy vlády, od loňského podzimu jednal o tom, že by větší část akcií podstoupil jinému subjektu.

Především proto, aby nový akcionář přinesl do klubu kapitál a navýšil rozpočet. Aby si Slavia mohla dovolit získat kvalitní fotbalisty a znovu se prala o nejvyšší příčky.

Tajemným Rusem, který o spolupráci jednal, byl podle dřívějšího zjištění redakce Dmitrij Romaněnko - evropský zástupce ropného a plynárenského gigantu Lukoil.

Zleva: Alex Pastoor, Karoli Kisel a Igor Kornějev.

Jako předvoj nového investora přišel do Slavie bývalý ruský reprezentant Kornějev, později pak nizozemský manažer Van Dop.

Kornějev se už podílel na nečekaném odvolání trenéra Miroslava Koubka po druhém jarním kole a příchodu Pastoora. Že to bylo špatné rozhodnutí, ukázala jarní část, v níž se Slavia zachránila v posledním kole a to ještě i díky nezdarům Olomouce.

Ještě před koncem sezony Pastoor oznámil, že od léta nastupuje jako asistent v nizozemském prvoligovém Alkmaaru. Po skončení ročníku dali Slavii sbohem i Kornějev s Van Dopem, což naznačovalo, že se blíží krach v jednání s ruským investorem. Na angažování nového trenéra Miroslava Beránka se už ani jeden z nich nepodílel.

Nyní vyšlo na veřejnost, že Řebíček už o vstupu akcionáře z Ruska nejedná. "Zástupci obou stran se nedomluvili, proto nemělo smysl, aby Igor Kornějev a Van Dop v klubu zůstávali," říká Vrba.

Přesto kádr doznal významných posil. Z Německa se vrátil stoper Martin Latka, člen širšího kádru reprezentace. Slavia v něm získala nejen oporu zadních řad, ale také vůdce, lídra týmu.

Po skončení smlouvy v polském Lubinu přišel pracovitý záložník Jiří Bílek, synovec bývalého reprezentačního kouče Michala Bílka. Z Olomouce hostuje ofenzivní záložník Jakub Petr.

Posilou, zdá se, bude albánský útočník Bekim Balaj, kterého Slavia koupila z konkurenční Sparty. Balaj dal hned v prvním přípravném zápase proti Českým Budějovicím dva góly.

"Kompletní nejsme, ještě někdo přijde," poznamenal Vrba.

Naopak ze Slavie odešlo dvanáct fotbalistů včetně Necida, kterému skončilo hostování z CSKA Moskva. S výjimkou brankáře Černého, které ukončil kariéru, a obránců Nevese (hostuje v Příbrami) se Smejkalem, jde o fotbalisty, kteří nenastupovali v základní sestavě.

Autor: