Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sparta Pohár nevyhraje. Vyřadila ji v semifinále Mladá Boleslav

Sport

  19:06aktualizováno  19:20
PRAHA - Fotbalisté Mladé Boleslavi postoupili do finále Poháru České pošty. V odvetném semifinálovém zápase na hřišti Sparty otočili skóre a vyhráli 2:1. První duel skončil 1:1. Pražský tým poslal do vedení v úvodu Jiří Jarošík, ale za hosty po změně stran odpověděli Jan Bořil a Jan Chramosta a poslali svůj tým do boje o celkový triumf.

Sparta Praha - Mladá Boleslav. Obránce Sparty Jiří Jarošík na konci zápasu foto: ČTK

Sparta Praha - Mladá Boleslav 1:2 (1:0)

Branka: 2. Jarošík - 59. Bořil, 70. Chramosta. Rozhodčí: Bílek - Peřina, Tacina. ŽK: Jarošík, Vácha, Hušbauer, Bednář, Kadlec - Bořil, Nešpor. ČK: 47. Kweuke - 61. Johana. První zápas 1:1, postoupila M. Boleslav. Diváci: 1825.
Sparta: Čech - Vidlička (73. Bednář), Švejdík, Jarošík, Pamič (80. Lafata) - Vácha, Hušbauer - Kadeřábek, Krejčí - Kadlec - Kweuke. Trenér: Lavička.
M. Boleslav: Miller - Kúdela, Johana, Dosoudil (49. Ševinský), Bořil - Jarolím, Ščuk - Štohanzl, Magera (7. Chramosta), Mareš (82. Ondřejka) - Nešpor. Trenér: Minář.

V druhém poločase dostal červenou kartu domácí útočník Léonard Kweuke, který ostrým zákrokem zlomil nohu hostujícímu Radkovi Dosoudilovi. Po hodině hry byl vyloučen i hostující Petr Johana. Letenští tak nenapravili poslední ligové ztráty s Jihlavou (2:2) a Libercem (0:2), po nichž se jim výrazně vzdálil titul. A nezopakují si ani loňskou účast ve finále poháru. Boleslav si o trofej zahraje po dvou letech, 17. května v Chomutově vyzve Jabloncem. Ten dnes vyřadil v severočeském derby Liberec.

Sparta nastoupila bez kapitána Matějovského, jehož nahradil Kadeřábek a výborně jí vyšel vstup do zápasu. Vácha z prvního rohového kopu našel Jarošíka a ten se už ve druhé minutě prosadil pohotovou přízemní střelou. Mladá Boleslav měla za pět minut další problém, protože Magera musel vystřídat kvůli zraněnému kolenu. Jeho náhradník Chramosta se mohl po chvíli na hřišti prosadit, ale po Marešově centru z pravé strany těsně minul. Sparta měla další slibnou příležitost ve 26. minutě. Krejčí nacentroval do šestnáctky na Kweukeho, jehož hlavičku ale vyrazil hostující gólman Miller.

Mladoboleslavští hrozili spíše ze standardních situací, po jedné z nich čtyři minuty před pauzou Kúdela hlavou netrefil branku. Úvod druhého poločasu se naopak pražskému týmu nepovedl. Kweuke po odehrání míče oběma nohama "zajel" do stojné nohy Dosoudila, kterému při hrůzné scéně přivodil frakturu kosti. Kweuke od rozhodčího Bílka dostal červenou kartu a Boleslav, byť jejími hráči otřásl pohled na bolestí zkrouceného Dosoudila, vyrazila za obratem.

Středočeši zužitkovali přesilovku v 59. minutě, když Bořilův centr z pravé strany proletěl nikým netečovaný až za brankáře Čecha. Hned za dvě minuty však unikajícího sparťana Kadlece srazil těsně před pokutovým územím Johana a sudí ho rovněž vyloučil. Mladoboleslavští však v 70. minutě otočili duel díky velké chybě Čecha.

Domácí gólman, který v pohárových duelech dostával přednost před jedničkou Vaclíkem, si při rozehrávce neporadil s dotírajícím Nešporem a nahrál přímo protihráči Chramostovi. Autor vyrovnávací branky z prvního zápasu své sólo proměnil střelou k tyči. V závěru si Sparta se střídajícími útočníky Bednářem a Lafatou vytvořila tlak, ale do velkých příležitostí se nedostala. Výjimkou byla nebezpečná hlavička Jarošíka, kterou však reflexivně vytáhl brankář Miller.

Druhý zápas semifinále Poháru

Jablonec - Slovan Liberec 2:0 (0:0)
Branky: 52. Hubník, 63. Piták. Rozhodčí: M. Paták - Wilczek, Moláček. ŽK: Loučka, Piták, Kopic - Kušnír, Delarge, Štajner, Frýdek, Kováč. Diváci: 5470. První zápas: 3:4, postoupil Jablonec.
Jablonec: Špit - Kubista, Rossi, Beneš, Novák - Eliáš, Loučka - Čížek (58. Kopic), Vaněk, Jablonský (61. Piták) - Hubník (79. Třešňák). Trenér: Skuhravý.
Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič (88. Sackey), Frýdek - Šural, Pavelka, Rybalka, Delarge (87. Komenda) - Štajner - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!