130 let
Sparta (Jiří Jarošík)

Sparta (Jiří Jarošík) | foto: ČTK

Jarošík před derby: Latku jsem učil jíst příborem

Sport
  •   14:10
PRAHA - Sobotní pražské derby mezi fotbalisty Slavie a Sparty nebude jen bitvou nesmiřitelných rivalů, ale také soubojem dvou velkých kamarádů. Obránce červenobílých Martin Latka a letenský bek Jiří Jarošík spolu před šesti lety působili v anglickém Birminghamu a mají k sobě velmi blízko, teď se však proti sobě poprvé v kariéře postaví jako soupeři v nejsledovanějším utkání ligové sezony. Jejich přátelství tak půjde na 90 minut stranou.

"Jsme dobří kamarádi. Vážím si Martina jako člověka i jako hráče, ale v sobotu mu rozhodně nic nedaruji," řekl Jarošík na čtvrtečním setkání s novináři.

Klíčoví stopeři obou pražských "S" se před vzájemným zápasem na dálku špičkují. "V Birminghamu jsem ho vodil za ruce a učil jsem ho jíst příborem," žertoval Jarošík na Latkovu adresu.

Latka vtipy očekával

Lídr slávistické defenzivy vtípek od svého kamaráda očekával. "Samozřejmě on je na tom se Spartou líp, jemu se to hecuje," smál se Latka. "Dělal důležitého a nechtěl mi ani ve středu říct, v jaké sestavě budou hrát v poháru v Mladé Boleslavi," podotkl s úsměvem Latka.

Do slavného derby jde tentokrát v roli jasného favorita Jarošíkův tým. Letenský klub vede tabulku a v novém Edenu ještě v lize neprohrál. Naproti tomu Slavia čeká už osm kol na vítězství a na desátém místě ztrácí na odvěkého rivala propastných 25 bodů.

"Já si moc nepamatuju, kdy bychom šli do derby s takovým rozdílem. Byly doby, kdy to bylo víc otevřené a hráli jsme oba o titul. Tahle situace teď bohužel není," posteskl si sedmadvacetiletý Latka.

O sedm let starší Jarošík ale upozorňuje, že role favorita bývá před derby ošidná. "V derby je to kolikrát i obráceně a favorit nevyhrál. Musíme říct otevřeně, že jsme favoritem, jsme Sparta a nesmíme se za nic schovávat. Na druhou stranu se ale musíme soustředit hlavně sami na sebe, nekoukat na to, jaké jsou na nás kurzy. Potřebujeme v boji o titul tři body," prohlásil sparťanský bek.

Martin Latka

Jarošíkovi se v soubojích se Slavií mimořádně vede. Proti odvěkému rivalovi nastoupil osmkrát, ani jednou neprohrál a čtyřikrát se radoval z gólu, naposledy na podzim při výhře 3:0. "Asi se mi střelecky daří nejvíc proti nim. Nevím, jestli jsem dal někomu v lize čtyři góly," podotkl.

"Našlo by se asi víc střelců, kteří dali v derby víc gólů, ale nevím, jestli někdo z nich třeba neprohrál. Já jsem rád, že se mně i týmu proti největšímu soupeři daří, že s nimi neprohráváme a v sobotu bych to rád prodloužil," přál si Jarošík.

Latka ovšem věří, že tři body zůstanou v Edenu. "Myslím si, že Sparta nehraje v nějaké oslnivé formě. V lize v Edenu ještě neprohrála, tak doufám, že to přijde v sobotu. Pro mě je to největší zápas celého roku a věřím, že tři body zůstanou tady. Hlavně nesmíme být přemotivovaní, musí se najít zdravý střed, aby si někdo zbytečně nesvazoval nohy," uvedl Latka.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Triumf v derby by podle něj mohl slávisty nastartovat. "Věřím, že když vyhrajeme, tak sebevědomí třeba i těch mladších kluků půjde nahoru a nakonec bychom mohli dohrát sezonu s mnohem větším počtem bodů," dodal.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz