130 let

PAPEŽ VS. PAPEŽ. Nedělní finálového mistrovství světa bude také soubojem papeže Františka (vlevo, Argentina) a Benedikta XVI. (Německo). | foto: Reuters

Doporučujeme

Zvítězí František, nebo Benedikt? Fotbalové finále jako souboj papežů

Sport
  •   19:00
PRAHA - Argentina, nebo Německo? V neděli se rozhodne, kdo získá titul na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii. To hlavní se odehraje přímo na hřišti slavného stadionu Maracaná v Riu. Ale fanoušky zaujal také zajímavý paralelní duel - papež proti bývalému papeži. Oba muži k sobě mají navíc velmi blízko.

Na internetu koluje kreslený vtip, kde sedí František, současná hlava katolické církve, u obrazovky se svým předchůdcem, papežem Benediktem XVI., a dívají se na fotbal. Františkovo občanské jméno zní Jorge Mario Bergoglio a je z Argentiny, Benedikt, tedy Joseph Ratzinger, zase pochází z Německa.

„Vypadáš nervózně,“ říká ve zmiňované anekdotě jeden papež druhému. „Nejsem nervózní, jenom se modlím,“ dostane se mu odpovědi. „Hm, tak teď začínám být nervózní já.“

Podobná scénka se v neděli zřejmě neodehraje. Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi agentuře AP řekl, že výkop zápasu mezi Německem a Argentinou (21 hodin SELČ) je pro Svatého otce příliš pozdní. Se smíchem konstatoval, že Benedikt XVI. není známý jako sportovní fanoušek. "Ale nic není vyloučeno," řekl Lombardi.

Současnému nejvyššímu představiteli církve však nebude výsledek lhostejný. Vždyť jednou z argentinských vášní je fotbal a František považuje tento sport za prostředek šíření morálních hodnot jako „upřímnost, solidarita a bratrství“.

Papež se už dříve vyjádřil v tom smyslu, že je velkým fanouškem Argentiny, ale před začátkem šampionátu slíbil, že zachová neutralitu.

Ovšem deník Boston Globe přinesl výpověď Petera Saunderse, oběť sexuálního zneužívání se potkala s Františkem v pondělí a pak líčila: „Určitě chce, aby Argentina vyhrála. Neřekl to nahlas, ale viděl jsem mu to v očích.“

O papežově tajném přání by mohlo svědčit také jeho vtipkování před zápasem se Švýcarskem v základní skupině turnaje. „Bude to boj,“ obrátil se argentinský duchovní ke svým strážcům, členům Švýcarské gardy.

Kterému týmu se tak dostane na trávníku boží pomoci? Podle počtu věřících, kteří se hlásí ke katolické církvi, je to remíza. Celkově má nábožensky založených víc lidí v Německu. Argentinci projevují svou víru vášnivě. „Oba papežové si budou přát, aby vyhrál lepší tým,“ uvedl vatikánský mluvčí. Amen.

Autor: