130 let
Nikolaj Komličenko

Nikolaj Komličenko | foto: ČTK

Zklamáním ligy jsou Sparta a FAČR, naopak potěšil Komličenko a celá Slavia

Sport
  •   7:30
PRAHA - Fotbalovou ligu opanují Slavia s Plzní, Olomouc je překvapivě na chvostu. Nejen takový byl fotbalový podzim.

Devatenácté kolo první ligy uzavřelo letošní fotbalovou scénu v tuzemsku, nyní už fanoušky čeká silvestrovské derby. Překvapivých výsledků byla celá řada, nicméně nikoho neudiví, že lize vládne Slavia, a nezarazí ani poslední příčka pražské Dukly.

Král kanonýrů Komličenko: V Česku se mi líbí a chci tady zůstat

Jenže na hlavního hrdinu a nekorunovaného krále podzimu by asi předem sázel málokdo. Jmenuje se Nikolaj Komličenko a je to ruský sniper ve službách Mladé Boleslavi. Nasázel za osmnáct zápasů stejný počet branek a už teď má vyšší počet zářezů, než měl třeba Michael Krmenčík za celý ročník 2017/2018.

„V Česku se mi opravdu líbí a rád bych tu zůstal natrvalo,“ glosoval budoucnost v rozhovoru pro LN Komličenko. Jen je škoda, že jeho umění nesleduje na středočeském stadionu více diváků. Průměrně se na zápasy týmu z města škodovek přijde podívat jen 2827 diváků, což je třetí nejhorší návštěvnost v lize. Hůře už na tom je jen Opava, která ale půl podzimu odehrála v brněnském azylu, a už tradičně Dukla.

Právě bývalý armádní klub se nachází na poslední příčce prvoligové tabulky, ale vyrovnanost ligy ukazuje, že tým z Julisky dělí jen sedm bodů od příček zajišťujících boje o Evropskou ligu. Což by se v případě vhodného posílení nemuselo jevit jako nereálné, ale spíše se dá čekat, že se tentokráte Dukla strašáku jménem sestup nevyhne. A pokud se přece jen zachrání, půjde v jejím případě o velký úspěch.

Kdo se v Evropské lize na podzim opravdu představil, byla olomoucká Sigma. V závěrečném předkole proti Seville hrála urputně, na hraně možností, ale dost možná právě tyto vynaložené síly stály Hanáky začátek ligy, kdy jim „ujel vlak“, do něhož se už později špatně nastupovalo. Naštěstí přišly body z kategorie last minute, kdy v posledních dvou podzimních kolech uhráli svěřenci kouče Václava Jílka čtyři body a alespoň trochu se odpoutali od dua Karviná–Dukla.

S Jílkem v Sigmě trpělivost měli, s jinými trenéry se ale majitelé moc nepárali. Hned pět klubů změnilo během podzimu kouče, nicméně nejlepší bilanci ze všech má právě jeden z odvolaných.

Rovných 100 % zápasů vyhrál Pavel Hapal, který stihl odtrénovat jediný zápas, v němž jeho Sparta zvítězila 2:0 nad Opavou. Jenže po pohárovém fiasku se srbskou Suboticí se musel z klubu poroučet a tým převzal Zdeněk Ščasný, který povede letenskou partu i do jarní fáze ligy.

Ostatně právě jaro se bude hrát zajímavým formátem. Nejprve se dohraje zbývajících jedenáct kol základní části a pak se týmy rozdělí do tří skupin. Prvních šest bude hrát o titul, kluby od 7. do 10. místa si to rozdají o šanci na baráž o Evropskou ligu a zbývajících šest bude hrát o udržení.

Už nyní je dle umístění v tabulce téměř jisté, že se v elitní šestičlenné skupině představí vedoucí duo Slavia a Plzeň. Pro oba týmy tak bude klíčové zapracování posil do kádru. Vždyť ještě ani nezačal přestupní termín, a v Edenu a na západě Čech už představují nové akvizice, přičemž opravdu „bombastické“ nákupy předvádí hlavně sešívaní.

Příchody jabloneckého Lukáše Masopusta a libereckého Petra Ševčíka jsou na české poměry opravdu velké, a pokud k nim přidáme třetí velké jméno, Alex Král z Teplic, vypadají přestupové tahy Slavie o dost lépe než sparťanské shánění tu rumunských, tu srbských hráčů.

Jako se radují slávisté z průběžného vedení v tabulce, spokojenost převládá i v Plzni. Pavel Vrba a jeho družina si z podzimu odnášejí přes 750 milionů korun za účast v základní skupině Ligy mistrů, jimiž určitě potěšili klubovou pokladnu, která je na úspěších do jisté míry závislá. Padnou ještě nějaké peníze na nové posily?

Na závěr lze jen zkritizovat Fotbalovou asociaci ČR za netransparentnost v oblasti videorozhodčích, kteří občas vypadali jako nechtěné dítě. Tomu nepřispěl ani odchod hlavního koordinátora Romana Hrubeše, jehož bouřlivé loučení zavdalo k mnohým spekulacím.

Autor: Jan Krejcar