Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

I nejbohatší šetří. V přestupovém období utratily kluby ‚jen‘ 13 miliard

Sport

  9:00
PRAHA - Miliarda sem, miliarda tam. Na zimním fotbalovém trhu kluby magickou částku neváhaly zaplatit za tři hráče. Čekalo se víc?

Juan Cuadrado podepsal smlouvu s Chelsea. foto: Twitter - Chelsea FC

Mohla to být nečekaná přestupová pecka. Reprezentační útočník Tomáš Necid se v lednu přiblížil smlouvě se slavným Juventusem Turín. Kdyby si český čahoun nezranil nohu, Juventus měl nachystaný scénář: „Necida vykoupíme z CSKA Moskva, na jaro jej pošleme hostovat do menšího Chieva a od léta bude patřit nám.“

Realita však dopadla úplně jinak. Necid se vyvázal z kontraktu, který mu běžel v Moskvě, pro zbytek sezony zůstane v nizozemském Zwolle a v létě se stane volným hráčem. Pokud všechno klapne, za půl roku se o jeho služby znovu přihlásí Juventus.

Činily se hlavně anglické kluby

Že je to zamotaný obchod? Ano, protože fotbalové kluby se snaží hlavně šetřit. Preferují pomocníky v rámci hostování, nebo shánějí hráče, kteří jsou volní. Jejich bývalým zaměstnavatelům nedávají nic, jen hráčům platí gáži, případně bonusy za podpis smlouvy.

Nejzajímavější přestupy

Juan Cuadrado 33,4
(Fiorentina – Chelsea)

Wilfried Bony 32,3
(Swansea – Manchester City)

André Schürrle 32
(Chelsea – Wolfsburg)

Enzo Peréz 25
(Benfica Lisabon – Valencie)

Bernardo Silva 15,8
(Benfica Lisabon – Monako)

Gabriel Paulista 15
(Villarreal – Arsenal)

Seydou Doumbia 14,4
(CSKA Moskva – AS Řím)

Lucas Silva 13
(Cruzeiro – Real Madrid)

Ryan Bertrand 12,8
(Chelsea – Southampton) 

Pozn.: částky jsou uvedeny v mil. eur

Během zimního transferového období, které v největších soutěžích skončilo pondělní půlnocí, se mezi kluby utratilo 470 milionů eur, v přepočtu zhruba 13 miliard korun. Je to sice nejvíc za poslední čtyři roky, přesto...

Nebýt anglických klubů, které investovaly téměř 4,5 miliardy, prožil by fotbalový přestupní trh hluché období. „I nejbohatší šetří. Anebo šetřit musí,“ shodnou se manažeři.

Megalomanský Real Madrid se tentokrát téměř neangažoval (koupil jen mladého Brazilce Lucase Silvu za 14 milionů eur z Cruzeira) a Barcelona nesmí nakupovat nové hráče až do ledna 2016, protože dostala trest za porušení pravidel při přestupech fotbalistů mladších 18 let.

Manchester United nechtěl zbytečně vyhazovat peníze za hráče, které neměl na seznamu vytipovaných posil, a milionáři z Paříže nesměli kvůli problémům s finanční fair play zaplatit ani cent.

Nové pravidlo zvané „finanční fair play“ ovlivňuje obchody zásadně, kluby podle něj nesmějí utratit víc, než sami vydělají. Tím pádem by se měla zabrzdit finanční anarchie. Kluby to zasáhlo i během zimního přestupového okna.

Expert Phil McNulty z BBC k tomu podotkl: „Skončilo bezmyšlenkovité utrácení, kluby často při nákupu zároveň jiného hráče prodají.“ Zářným příkladem byla Chelsea, díky níž se vyplatilo sledovat poslední přestupní den, který proběhl v pondělí.

Rošáda na poslední chvíli

Last minute, to byl dřív magnet na události, tentokrát bylo prakticky mrtvo. Pár drobných obchodů přehlušila jen Chelsea miliardovou výměnou. Aby mohla koupit kolumbijského štírka Juana Cuadrada z Fiorentiny, musela prodat Andrého Schürrleho do Wolfsburgu. I když se jednalo o miliardy, byl to víceméně obchod kus za kus.

Juan Cuadrado (vlevo) z Kolumbie a Serey Die.
Souboj ve vzduchu. Marcelo (vlevo) a Juan Cuadrado.
Skluz! Brazilec Neymar a Juan Cuadrado z Kolumbie.
Juan Cuadrado podepsal smlouvu s Chelsea.

Fotbalová Evropa si zvykla spíš neutrácet, nejvíc si hráče půjčuje na hostování, což byl případ Fernanda Torrese, Lukase Podolského, Matiji Nastašiče nebo Xherdana Shaqiriho.

Ani Češi nebyli výjimkou: sparťana Hušbauera za 27 milionů korun zkouší Cagliari, Tomáše Kalase si půjčilo Middlesbrough do druhé anglické ligy, Pavel Čmovš a Marcel Gecov nově zakotvili v Rapidu Bukurešť.

V české lize se ještě přestupovat smí, termín končí 21. února.

Autor: