Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Fotbaloví brankáři v české lize volají po větší ochraně

Sport

  1:17
Bývalý reprezentační gólman Pavel Srníček tvrdě odsoudil nebezpečné zákroky na fotbalové brankáře, které se v domácí lize v poslední době množí.

Jaroslav Beláň. foto: ČTK

"S výmluvami, že to bylo nechtěné, ať jdou hráči někam. To mě rozčiluje," zlobí se Srníček. "Ty zákroky míří na hlavu a obličej. A to jde o zdraví," upozorňuje. Přízrak zranění Petra Čecha, který putoval rovnou z hřiště na operační sál s prokopnutou lebkou, ožil během minulého týdne na českých trávnících hned dvakrát.

Zraněný Belaň: Pomohly by červené karty

Nešetrný zákrok v utkání se Spartou poslal Jaroslava Belaně (28) do nemocnice s pohmožděnou krční páteří a otřesem mozku. Helmu jako Petr Čech si ale fotbalový brankář Bohemians Praha kupovat nehodlá. "Tu jsme pořídili dceři, která se učí chodit a pořád padá na hlavu," smál se slovenský gólman.

Jak se po zranění zotavujete?
Ještě mě pobolívá krk, ale oproti neděli je to lepší. Čeká mě kontrola u lékaře a po konzultaci s ním se uvidí, jestli už můžu začít s lehkým tréninkem.

Nebudete mít po takovém zážitku strach se znovu postavit do branky?
To ne, zranění se nebojím. Navíc to nebylo nic zas až tak vážného. Gólmani jdou do soubojů vždycky bez obav, jsou zvyklí.

Předminulý víkend odvezla sanitka Denisse Romanovse ze Slavie. V neděli jste byl podobně zraněn i vy. Neměli by se brankáři v české lize bát?
Těžko říci, anglická liga je známá svou tvrdostí, ale možná tam mají ke gólmanům větší respekt. Spíš si ale myslím, že se občas podobné zranění objeví a jde jen o shodu okolností. Snad se podobné fauly nebudou hromadit.

Jak likvidačním zákrokům na brankáře předejít?
Trestat hráče červenou kartou a ti si pak dají větší pozor. Je to na jejich individuálním uvážení. Pokud by věděli, že je za faul čeká trest, třeba by si sami řekli, že nás raději přeskočí.

Myslíte, že rozhodčí gólmany dostatečně nechrání?
Nechci aby se z nás dělala nějaká samostatná instituce, která by byla zvláštně chráněna. Myslím to spíš všeobecně. Fotbal je naše práce, živí nás. Vzájemná úcta by měla být samozřejmostí. Kdo si to ale neuvědomí, měl by být sudím potrestán.                                (mih)

Nejprve nedochytal utkání v Kladně slávistický gólman Deniss Romanovs, v neděli pak stejný osud potkal v utkání proti Spartě i gólmana Bohemians Praha Jaroslava Belaně. Oba inkasovali tvrdý úder do hlavy kopačkou protihráče a oba pak skončili v nemocnici s pohmožděnou krční páteří a otřesem mozku.

"Fotbal není krasobruslení, ale hráči by měli být k sobě víc ohleduplní. Aby tady pak všichni brankáři nehráli v přilbách," varuje bývalý kanonýr Horst Siegl. Romanovs i Belaň přišli k vážnému zranění shodně ve chvíli, kdy se na zemi zmocnili míče. Tedy v situaci, kdy jsou extrémně zranitelní a svým způsobem bezmocní.

Kladenský Šilhan i sparťan Vacek v obou případech "zajeli" do brankáře značně nešetrně. Jednou z příčin může být těžký terén, ale vysvětlení je třeba hledat jinde. "Může v tom být určitá nešikovnost útočícího hráče, ale každopádně by do souboje neměl jít s takovou vervou," má jasno Srníček.

Podobně začal počet zranění přibývat i loni na podzim, jenže zatímco tehdy šlo o důsledek zákeřné hry, tentokrát se na zraněních častěji podílí nezkušenost hráčů. "Chybí mi u útočících hráčů herní inteligence," souhlasí šéf profesionálního fotbalu Ivo Lubas. "Jestliže má gólman balon v držení, nemůže k němu přece dojíždět nohou napřed."

Právě to byl případ sparťanského záložníka Kamila Vacka, který "nedobrzdil" skluz za míčem a zastavil se až o Belaně. "Fotbal je kontaktní sport, ale určitou roli by v tom měli sehrát i trenéři. Měli by hráčům říct: Všichni se živíte fotbalem, tak nepřipravujte táty od rodin o práci," apeluje Lubas.

Šilhana v Kladně přitom rozhodčí ani nenapomenul, Vacek zase za svůj zákrok inkasoval jen žlutou kartu. "Takové zákroky by se měly trestat důsledněji," tvrdí Srníček.

Srníček učí, jak si chránit hlavu
Podle něj totiž brankáři v české lize nemají v pokutovém území takové postavení jako jinde v Evropě. A změnit to může jedině striktní ochrana rozhodčích.

"Hrál jsem roky v cizině a nepamatuji si, že by mi soupeř zajel takhle do hlavy," říká gólman. Sám se stará o začínající brankáře Baníku Ostrava, takže zranění Romanovse a Belaně teď má na trénincích na talíři téměř každý den.

"Říkám těm kluků: Přijede nějaký blbec a zničí vám kariéru. Musí se umět chránit. Schovat hlavu v rukách a mít ji vždy za balonem. To třeba Belaň neudělal," vysvětluje.

Mají teď mladí gólmani větší strach postavit se do branky? To Srníček odmítá. "Dokud se to nestane přímo jim, riziko zranění si nepřipouštějí," přiznává trenér.

Risk v brance

Zranění gólmani v české lize:
Deniss Romanovs (Slavia Praha)
- Osm minut před koncem utkání na Kladně se vrhl po míči a v nepřehledné skrumáži ho do hlavy kopnul domácí Šilhan. Brankář zůstal bezvládně ležet a přímo z hřiště ho musela odvézt sanitka do nemocnice. S lehkým tréninkem začal v pondělí.
Trest pro faulujícího hráče: žádný, zákrok nebyl rozhodčím označen za faul.
Očekávaný návrat do branky: v sobotu v utkání proti Příbrami.

Jaroslav Belaň (Bohemians Praha)
- Slovenský gólman před koncem poločasu utkání se Spartou vystartoval proti sprintujícímu Kamilu Vackovi. Ten byl u míče později a Belaně trefil do hlavy. Brankář pak druhý poločas strávil v nemocnici. Dnešní vyšetření naznačí, kdy se vrátí na hřiště.
Trest pro faulujícího hráče: žlutá karta, případem by se mohla zabývat i disciplinární komise.
Očekávaný návrat do branky: příští týden v utkání s Brnem.

Autor: