Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fotbaloví experti: doba úspěchů je za námi, čekají nás horší roky

Sport

  13:26
PRAHA - Fotbaloví experti neskrývají zklamání z neúspěchu české fotbalové reprezentace v kvalifikaci o postup na světový šampionát v příštím roce v Jihoafrické republice. Reprezentační celek ale nezatracují a shodně tvrdí, že budoucí reprezentační kouč má na čem stavět i když míní, že takové úspěchy jako v posledním desetiletí český fotbal mít nebude.

Zápas Česko - Severní Irsko foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

"Ve všech doznívá zklamání. Nepostoupit z nejlehčí skupiny, to se stát nemělo. Nelíbí se mi ale, že všichni svalují vinu na trenéra Petra Radu," zdůraznil František Cipro, který vedl několik prvoligových celků.

"Nejdříve je nutné udělat důkladnou analýzu a rozebrat všechny příčiny, proč se nepostoupilo a kde se udělala chyba. A teprve po důkladném zvážení vybrat trenéra, který bude mít důvěru všech," naznačil kroky, které by měly následovat po vyřazení z kvalifikace o postup na MS, kapitán stříbrného týmu z Eura 1996 Miroslav Kadlec.

Šéf vyhledavačů talentů ve Slavii Cipro míní, že pro český fotbal nastanou hubenější léta. "Odešla vynikající generace hráčů, klesá náš koeficient a mladí, především ze stříbrné dvacítky z MS z před dvou let, od kterých se čekalo, že nahradí ty odcházející, se zatím neprosadil prakticky nikdo," prohlásil.

Ještě více pesimismu je cítit ze slov Josefa Pešiceho, v posledních letech kouče různých mládežnických reprezentačních výběrů. "Je potřeba si uvědomit, že asi nikdy již nebudeme mít takový tým jako za Kollera, Poborského, Nedvěda či Šmicra. Musíme být skromnější, spokojeni i s dílčími úspěchy. Obrovským úspěchem bude postup na mistrovství Evropy či světa.

Lidi si musí uvědomit, že šampionáty vyhrávat určitě nebudeme," míní Pešice. Podle Cipra, Pešiceho i Kadlece je dobře, že jádro týmu zůstane pohromadě. "Čech, Rosický Baroš, to jsou ve světovém měřítku nadprůměrní hráči, kolem nichž by se to mělo točit, ale musí se na ně tlačit mladí," řekl Cipro a Pešice míní: "Sedm, osm hráčů ze základu zůstane a měli by je doplnit ti stříbrní z Kanady. Většinou ale zmizeli do zahraničí a výkonnostně nerostou. Kalouda, Střeštík, Fenin, Šimůnek - to jsou jména hráčů, kteří by se měli tlačit do základní sestavy, jenže když nebudou hrát, tak fotbalově nedozrají."

"Tento kádr není určitě špatný, je na čem stavět. A když se doplní o některé hráče z jednadvacítky, tak bude mít i perspektivu. Podobnou cestou se vydali Slováci a přinesla jim úspěch," myslí si Kadlec.

Cipro vidí problém ale v tom, že o české hráče už není takový zájem z velkých evropských klubů. "Řekl bych, že i kvalita domácí ligy je nižší jak před pěti či deseti lety. Bohužel mnohým asi vyhovuje, že Slavia a Sparta nemají tak dominantní roli, ale pro český fotbal to dobře není," řekl Cipro.

Budoucí trenér české reprezentace by měl pocházet podle Kadlece z domácích zdrojů. Největší naději podle něj mají Michal Bílek a Karel Jarolím. "Musí to být takové osobnosti, které budou spolupracovat a konzultovat situaci s Ivanem Haškem. Ten sice už sedí na funkcionářské židli, srdcem je ale stále i trenér," domnívá se.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!