Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbaloví fanoušci jsou hloupější než dříve, vysvětluje si rasistické urážky vítěz Ligy mistrů Touré

Yaya Touré z Manchesteru City ve sněhové vánici (foto archiv). foto: ČTK/AP

Bouaké - Rasismus ve fotbale se zhoršuje, protože „fanoušci jsou hloupější než dříve“, tvrdí bývalý záložník Manchesteru City Yaya Touré. „Mluvil jsem s FIFA, protože je to něco velmi důležitého. Rasismus bude těžké dostat z fotbalu, je to běh na dlouhou trať," myslí si Touré.
  11:36

V posledních měsících se vyskytlo několik incidentů napříč Evropou, „nejplodnější“ v tomto ohledu byla italská Serie A.

„Mluvil jsem s FIFA, protože je to něco velmi důležitého. Rasismus bude těžké dostat z fotbalu, je to běh na dlouhou trať,“ konstatuje bývalý reprezentant Pobřeží slonoviny Yaya Touré.

Rasismus je v italském fotbale dlouhodobým problémem. Pouze v této sezoně už byli terčem urážek z tribun Romelu Lukaku, Franck Kessie, Dalbert Henrique, Ronaldo Vieira, Kalidou Koulibaly, Mario Balotelli a dokonce i Miralem Pjanič, avšak ten není tmavé barvy pleti. Řada těchto incidentů bohužel nebyla potrestána.

Mario Balotelli v dresu Brescie.

„Fanoušci jsou teď o dost hloupější než dříve,“ nebere si servítky Touré, který v sezoně 2008/2009 vyhrál s Barcelonou Ligu mistrů.

Rasismus se v Itálii navíc neomezuje pouze na tribuny, ale objevuje se i ve veřejném prostoru. O Lukakuovi v září televizní expert v jinak pochvalném příspěvku řekl, že se dá zastavit pouze tak, že mu člověk dá banány, aby se najedl. Začátkem prosince zase deník Corriere dello Sport zval na ligový šlágr Inter - AS Řím pomocí fotografií Lukakua a dalšího hráče tmavé pleti Chrise Smallinga s titulkem „Black Friday“.

„Je to šokující, protože jsme v roce 2019. Za chvíli vyrostou naše děti, nemůžeme takto pokračovat,“ vybízí Touré veřejnost.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...