Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

O korupci píše další sudí. Pelta potvrdil konkrétní zápas

Sport

  12:01aktualizováno  17:00
PRAHA - Kauza fotbalové korupce se dál rozkrývá. Potvrdil ji notářsky ověřeným dopisem další sudí a šéf Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta navíc přiznal, že se aféra týká již často zmiňovaného utkání Jablonce s Plzní (0:2). "Je to pravda, jde o tenhle zápas," uznal Pelta.

Předseda FAČR Miroslav Pelta před sídlem asociace foto: ČTK

V pátek na vedení asociace odeslal notářsky ověřený dopis už druhý rozhodčí. Po hlavním Tomáši Adámkovi tak učinil Pavel Býma, který byl v roli čtvrtého sudího. Jako první tuto informaci přinesl deník Sport. "Ano, notářsky ověřený dopis na asociaci přišel v pátek v odpoledních hodinách," poznamenal mluvčí asociace Jaroslav Kolář. "Informovali jsme protikorupční policii a posléze jí dopis předali."

Asociace se však dosud bránila potvrdit zákulisní informace, které ukazovaly, že nekalé praktiky se týkají utkání Jablonce s Plzní. Až teď to potvrdil předseda Pelta. "Šetří to policie, brzy se tím začne zabývat i naše disciplinárka. Další komentáře jsou zbytečné," řekl pro iDNES.cz Pelta, který je zároveň majitelem jabloneckého klubu . "Nějaké moje pocity musí jít stranou. Máme tady problém a pokud se podezření potvrdí, musíme se s tím fotbal vypořádat."

Aféra už několik dnů šetří protikorupční policie. Ta se zabývá svědectvím Tomáše Adámka, který v dopise popisuje, jak ho před jarním utkáním kontaktoval fotbalový funkcionář Martin Svoboda. Podle aktualne.cz mu údajně nabídl 200 tisíc korun, když zápas ovlivní ve prospěch Plzně. Svoboda, který dřív oficiálně pracoval pro Čáslav a Táborsko, všechno popřel.

Plzeň zaujme stanovisko, až bude informace oficiální

"Že jde v aféře o náš zápas v Jablonci, je pro nás nová informace. Jak ji budeme mít oficiální cestou, tak klub zaujme stanovisko," prohlásil plzeňský mluvčí Pavel Pillár. Plzeň na jaře v Jablonci vyhrála 2:0, zaslouženě. Obě branky byly regulérní, padly v závěru poločasu. Adámek nemusel v utkání řešit spornou situaci.  Že měl být uplacen, přiznal po sedmi měsících, když mu kariéra rozhodčího takřka skončila. K jeho svědectví se však nyní přidal další sudí Býma.

Fotbal začne kauzu řešit od čtvrtka. To uplyne lhůta, kterou disciplinárka poskytla protikorupční policii. Ta chtěla mít pro vyšetřování náskok. Fotbalová asociace zároveň před týdnem podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ovlivnění jednoho zápasu.  "Zatím informace zveřejňovat nebudeme, ale tento čtvrtek bychom se případem na komisi zabývat měli. V podstatě jsme dohodnutí, že ve čtvrtek to můžeme rozjet podle fotbalových norem," poznamenal předseda disciplinárky Jiří Golda.

Sám je v kontaktu jak s policií, tak s Adámkem. Kauza ve skutečnosti vypukla už v polovině září, kdy majitel sparťanského klubu Daniel Křetínský upozornil předsedu asociace Miroslavu Peltu na nekalé praktiky v českém fotbalu. Pelta obratem informace předal protikorupční policii. Její šéf Tomáš Martinec v minulých dnech prohlásil, že Křetínský nedodal důkazy, nicméně policie dál na případu pracuje.

Býma už na listině rozhodčích první a druhé ligy nefiguroval

Dopisy zmíněných rozhodčích a v nich úředně ověřená svědectví však do kauzy vnesly nový rozměr. Adámek po zmíněném utkání v Jablonci řídil ještě duely Liberec - Bohemians (3:0) a Hradec Králové - Ostrava (0:1). Po utkání v Hradci byl do konce jara vyřazen z listiny rozhodčích pro profesionální soutěže a mohl řídit jen utkání v mládežnických kategoriích.

V létě byl na listinu zařazen zpátky, ale poté, co zpackal říjnové utkání České Budějovice - Slovácko (0:0), byl z listiny rozhodčích pro profesionální soutěže za celkově špatný výkon až do odvolání vyřazen znovu. Pavel Býma pro letošní ročník už na listině rozhodčích první a druhé ligy nefiguroval. Zato si pro něj nedávno přišli policisté kvůli jeho podnikání.

Býma je majitelem Penzionu a restaurace Na Košíkárně ve Valašském Meziříčí, kde několik let pořádal nelegální karetní turnaje. Kriminalisté navíc našli v podniku nekolkovaný alkohol v demižonech a lahvích. Okresní soud ve Vsetíně jej následně poslal do vazební věznice, ale po čase byl z vazby propuštěn. Za nelegální hazard hrozí až šest let vězení.

Autor: