130 let

Joel Veltman (vlevo) a Dušan Tadič slaví vítězství nad Tottenhamem. | foto: ČTK/AP

Fotbalový Ajax přepisuje historii Ligy mistrů. Obrat z roku 1996 ale dopustit nechce

Sport
  •   6:00
PRAHA - Lehce přes pětadvacet let byl průměrný věk sestavy Ajaxu Amsterodam v prvním semifinále Ligy mistrů proti Tottenhamu. Nizozemský celek v utkání na půdě soupeře zvítězil 1:0 a dále udivuje fotbalovou Evropu.

Už loni 25. července odstartoval Ajax putování Ligou mistrů. V předkolech vyřadil Graz, Lutych a Dynamo Kyjev. Ve skupině pak Nizozemci dvakrát remizovali s Bayernem Mnichov a skončili druzí, přičemž za sebou nechali Benfiku Lisabon a AEK Athény. To se tak nějak čekalo, jenže ta pravá jízda začala až na jaře...

V osmifinále sice nizozemský celek doma padl s Realem Madrid, jenže na legendárním stadionu Santiago Bernabeu senzačně zvítězil 4:1 a postoupil.

Čtvrtfinále Ajax znovu začínal doma, tentokrát hrál s Juventusem, který do vedení poslal Cristiano Ronaldo, jenže červenobílí dokázali srovnat. A v Turíně ani fantastický Portugalec nedokázal zabránit nadšeně hrajícím hostům, aby po výhře 2:1 šli dál.

Ajax tak mění zaběhnuté zvyklosti, neboť zatím nikdo nedokázal z druhého předkola postoupit až do semifinále nejprestižnější klubové soutěže. A když už je slavná líheň talentů tak daleko, proč nepomýšlet na další mety?

Co na tom, že mají svěřenci trenéra Erika ten Hega v nohách už 54 odehraných zápasů?

„Fantastický úspěch. Bojovali jsme jako lvi,“ radoval se ten Heg po výhře 1:0 na hřišti Tottenhamu. „Jsme napůl ve finále, a navíc v dobré formě. Bylo skvělé vidět tolik odhodlanosti,“ chválil.

Pokud by se mělo mluvit o finále, má do něj Ajax skutečně nakročeno.

Záběr ze semifinálového zápasu Ligy mistrů, ve kterém Ajax porazil Tottenham.

Šťastní hráči Ajaxu Amsterodam.

V historii milionářské soutěže se totiž jen jednou stalo, že tým, který první semifinále v domácím prostředí prohrál, nakonec postoupil do finále. Shodou okolností to byl právě nizozemský tým, jenž v sezoně 1995/1996 nejprve prohrál na domácí půdě 0:1 s Panathinaikosem, aby v odvetě na horké řecké půdě zvítězil 3:0.

Mimořádně příznivé podmínky mají fotbalisté i díky domácímu svazu, který odložil poslední dvě ligová kola o dva týdny. Minulý víkend, stejně jako ten nadcházející, se tak v Nizozemsku liga hrát nebude.

Nestačilo totiž posunout jen zápasy Ajaxu, neboť ve většině ligových soutěží platí pravidlo, že závěrečná kola musí být odehrána v jeden den a jeden čas.

„Není to fér, mají víc času na přípravu a nebudou riskovat případná zranění,“ nesouhlasil s odložením kouč Tottenhamu Mauricio Pochettino, ač tento víkend Ajax zahálet nebude, protože nastoupí ve finále nizozemského poháru.

„O tom, že máme nějakou výhodu, nechci mluvit. Vždycky se budou fotbalové týmy něčím lišit. My hrajeme Eredivisii (nizozemská liga), v níž ročně dostaneme za televizní práva deset milionů eur. A Tottenham bere v Premier League okolo 200 milionů eur. Není i tohle nefér?“ zareagoval s úsměvem ten Heg, který by rozhodně chtěl, aby nizozemská pohádka pokračovala.

Nejlépe ziskem titulu, poháru a třeba i triumfem v Lize mistrů...

Autor: Jan Krejcar