Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

AS Řím vládne Itálii. Vyrovnali jsme se Juventusu, radoval se kouč

Sport

  14:11
ŘÍM - Osmi výhrami v úvodu italské ligy se fotbalisté AS Řím vyrovnali Juventusu, který dosud jako jediný dokázal zahájit soutěž stejnou vítěznou sérií. Turínskému celku se to povedlo hned třikrát v letech 1930, 1985 a 2005. Šňůra Juventusu z ročníku 2005/06 je dokonce ještě o jeden zápas delší, tato sezona je však poznamenána pozdější aférou "calciopoli" s ovlivňováním zápasů, kvůli níž byl klubu odebrán titul.

Trenér fotbalistů AS Řím Rudi Garcia foto: Reuters

Římané v pátek zvládli i dosud nejtěžší překážku v sezoně, když zvítězili 2:0 nad druhou Neapolí díky dvěma brankám bosenského záložníka Miralema Pjaniče. Výsledek nepotěšil někdejší neapolskou hvězdu Diega Maradonu, který na zápas dorazil. "Bohužel, já už nehraju," pronesl slavný Argentinec, který dovedl Neapol k titulům v letech 1987 a 1990. Římský kouč Rudi Garcia si vítězství před zraky legendy užíval. "Tottiho Řím se dnes za Maradonova dohledu vyrovnal Juventusu Michela Platiniho. Jsem pyšný, že jsem k tomu přispěl," pochvaloval si francouzský trenér.

"Jde nám to skvěle. Osm vítězství za sebou, to už se počítá. Jsou to důležité body, ale musíme v tom pokračovat," řekl reprezentační záložník Daniele De Rossi. Garciovi trochu pokazilo radost zranění Tottiho a Gervinha, kteří zápas nedohráli. "Je to Pyrrhovo vítězství, oba mají svalové problémy," posteskl si kouč. Gervinha nahradil Pjanič a stal se hrdinou zápasu. V nastavení prvního poločasu otevřel skóre z trestného kopu a druhý gól přidal v 71. minutě z penalty odpískané za faul Paola Cannavara na Marca Borriella, jenž přišel do hry pro změnu za Tottiho.

Fotbalista AS Řím Francesco Totti

Kapitán Neapole dostal navíc druhou žlutou kartu a hosté dohrávali zápas v deseti. "Ta penalta všechno změnila. Až na úvodních dvacet minut jsme hráli lépe než Řím," tvrdil kouč Rafael Benítez po první prohře v sezoně. Neapol po ní může přijít o druhé místo. Třetí Juventus, který má rovněž 19 bodů, bude hájit svou neporazitelnost v neděli na hřišti Fiorentiny.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.