Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bayern má úžasnou formu. Teď v Lize mistrů vyzve Barcelonu

Sport

  9:30
MNICHOV - Sny o pátém triumfu v Lize mistrů shodně spřádají fotbalisté Bayernu Mnichov a Barcelony, kteří se v bitvě gigantů popasují v úterním úvodním semifinále v Německu. Duel suverénních vládců německé a španělské ligy slibuje vzrušující podívanou.

Bayern Mnichov slaví titul. Schweinsteiger. foto: ČTK

Předpokládané sestavy

Bayern: Neuer - Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba - Schweinsteiger, Martínez - Müller, Ribéry, Robben - Gómez.

Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Abidal, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Sánchez, Messi, Pedro.

A říz mu dodává i fakt, že na lavičku Bayernu po sezoně usedne kouč Pep Guardiola, který právě Barcelonu v nedávné minulosti dovedl ke 14 trofejím za čtyři sezony. Hráči Bayernu touží velkého favorita skolit. Loňská prohra ve finále na domácím hřišti po penaltovém rozstřelu s Chelsea je pro mnichovský celek stále trpkou vzpomínkou, letošní sezona mu dává šanci na zahlazení rok starých ran.

Svěřenci kouče Juppa Heynckese jsou v ráži: před dvěma týdny v rekordním předstihu oslavili bundesligový titul a o víkendu rozstříleli Hannover 6:1. Stejným výsledkem předtím deklasovali v semifinále domácího poháru i Wolfsburg a triumfovali v 18 z posledních 19 soutěžních zápasů. "Chtěli jsme se dobře připravit na zápas s Barcelonou a určitě se nám to povedlo. Byl to od nás přesvědčivý výkon," pochvaloval si brankář Manuel Neuer, jehož slova podpořil i kouč Heynckes. Byť znovu v Hannoveru šetřil několik opor.

"Hráči opět dokázali, že nemáme žádný B tým. Bayern je pouze A tým a opakuju to stále dokola. Jsme v situaci, kdy si fotbal užíváme a přístup mých chlapců je fantastický. Všichni jsou absolutně motivovaní," uvedl Heynckes, jemuž v úterý bude chybět distancovaný útočník Mandžukič a dlouhodobě zraněný záložník Kroos. Místo nich zřejmě naskočí Gómez s Robbenem. Domácí, kteří doma se španělskými soupeři prohráli jediný zápas z dvaceti, nemůžou počítat ani se zraněným stoperem Badstuberem.

Bayern by Barceloně rád oplatil vyřadil hladké vyřazení ve čtvrtfinále LM před čtyřmi lety. Především duel na Nou Campu se změnil v jasnou záležitost domácích, kteří nasázeli soupeři čtyři branky během prvního poločasu. "Dobře si to vybavuju, ale opravdu na to už nechci myslet, protože bylo bolestivé utkání sledovat. Teď máme jedinečnou šanci ukázat, že jsme za čtyři roky udělali velký pokrok," prohlásil ředitel Bayernu Karl-Heinz Rummenigge.

Zatímco veřejnost se těší na velkolepou bitvu, její aktéři čekají vyrovnanou partii. "Rozhodnou drobnosti. Bayern má neskutečnou formu a bude to brutální zápas. Ale do Wembley chceme my," připomněl záložník Barcelony Xavi, který stadion hostí květnové finále. Katalánci touží potvrdit, že v lichých letech soutěži vládnou. Povedlo se jim to předloni a také v roce 2009. Messiho a spol. může povzbudit i pohled na poslední pohárové zápasy v Německu, kde Barcelona drží už osmizápasovou neporazitelnost.

Také její tým vévodí španělské La Lize, kde má třináctibodový náskok před Realem Madrid a kráčí za čtvrtým titulem z posledních pěti let. Kouč Tito Vilanova bude řešit, jak poskládá obrannou čtveřici, z níž vypadli zranění stopeři Puyol s Mascheranem. Šanci možná dostane Abidal, který o víkendu proti Levante odehrál poprvé po loňské transplantaci jater celý zápas. "Je to šťastný den pro každého," řekl asistent Vilanovy Jordi Roura. "Eric zvládl celé utkání a cítí se velmi dobře. Zvládl to perfektně," prohlásil Roura na adresu francouzského zadáka. Úterní utkání začne ve 20:45 (Prima Cool), rozhodčím bude Maďar Viktor Kassai.

Messi by po zranění měl nastoupit za Barcelonu

Hvězdný fotbalista Barcelony Lionel Messi by měl nastoupit v úvodním semifinále Ligy mistrů na hřišti Bayernu Mnichov. Argentinský útočník údajně stihne doléčit svalové zranění, které utrpěl v prvním čtvrtfinále elitní soutěže proti Paris St. Germain. Kluboví lékaři dali Messimu zelenou, aby v Mnichově nastoupil. V sobotní utkání proti Levante (Barcelona vyhrála 1:0) ale Argentinec nehrál.

Autor: