130 let
Gael Kakuta (v modrém) již v dresu Chelsea.

Gael Kakuta (v modrém) již v dresu Chelsea. | foto: internet

Fotbalový boj Francie s Anglií: FIFA prošetřuje za krádež mladíka i City

Sport
  •   16:01
PRAHA/LONDÝN - VIDEO Lavina. Tak by dalo jedním slovem shrnout dění na obou stranách kanálu La Manche. Poté, co vyfasovala od Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) tvrdý trest Chelsea za nákup francouzského talentu Gäel Kakuty, hrozí stejné postihy nyní i Manchesteru United a Manchesteru City. Také nyní se jedná o nepovolené přetahování francouzských talentů do Premier League.

Pomalu se z toho rýsuje otevřená fotbalová válka. Po potrestání Chelsea za "krádež" Gäela Kakuty z Lens pokutou a ročním zákazem nákupu nových posil, nyní FIFA prošetřuje i oba manchesterské giganty - United a City. Opět se jedná o mladé francouzské hráče (Pogba v případě United, Helana u City).

Silné slovo v celém sporu má i šéf UEFA, francouzská fotbalová legenda Michel Platini. Právě jemu leží v žaludku mocné kluby, které rozhazují plnými hrstmi peníze a využívají svého postavení i při lákání mladých talentů.

KOUZLA GAELA KAKUTY:

"Jsou jako japonské rybářské lodě, jež berou vše, co uvízne v jejich sítích," řekl na adresu fotbalových obrů Ken Bates, šéf Leedsu United a bývalý majitel právě Chelsea. "Citizens musí být za své chování potrestáno," řekl na adresu klubu vlastněného arabskými miliardáři technický ředitel Stade Rennes Pierre Dreossi. Právě z tohoto hlubu Citizens přilákali do svých řad sedmnáctiletého Jeremyho Helana.

Vedení Citizens se brání především tím, že sám hráč vede s klubem soudní spor, který začal ještě před odchodem Helana na ostrovy. Bude to pro FIFA dostatečný argument? To ukážou až další týdny, stejně jako v případě konkurenčního United. A aby francouzsko-anglické války málo, čisté svědomí určitě nemají ani v Newcastlu (nákup Charlese N´Zogbii) a Tottenhamu (případ Dorian Dervite).

Bude londýnská jediným potrestaným klubem z Premier League nebo se k ní přidají i další angličtí piráti za nepovolený výlov ve francouzských vodách?

Prohřešky týmu z Premier League

2004 - Tehdy sedmnáctiletý Charles N´Zogbia odešel zadarmo z Le Havre do Newcastlu. Šéfovi provinčního Le Havre Louvelovi zůstaly jen oči pro pláč.

2006 - Jeden z nejtalentovanějších francouzských obránců Dorian Dervite odchází z Lille do Tottenhamu. Nebylo mu ještě ani osmnáct let.

2007 - Chelsea doslova ukradla šestnáctiletého Gäela Kakutu Lens, které nestihlo s hráčem podepsat profesionální smlouvu, přestože si jej klub piplal od dětských let a investoval do něj nemalé prostředky.

2008 - Teprve jedenáctiletý Jeremy Boga nastupuje do londýnské školy, už jako člen akademie Chelsea. Přestože předešlý školní rok ještě studoval v Marseille. Klub prý úplácel nejen hráče, ale především jeho rodiče. Autem a domem ve Wimbledonu.

2008 - Jediný "nefrancouzský" případ. Sedmnáctiletý Ital Federico Macheda podepisuje profesionální smlouvu v Manchesteru United, i když je stále kmenovým hráčem Lazia.

2009 - Šestnáctiletý Paul Pogba vyměnil dres Le Havre za rudý dres "Ďáblů" z Old Trafford. "Akademie nás stojí ročně 100 milionů korun a co z toho máme?" položil si řecnickou otázku ředitel klubu Belsour.

Autor: Antonín Vavrda