Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Čech vede anketu Zlatý míč. Snad ve vedení zůstanu až do konce, doufá

Sport

  14:30
PRAHA - Brankář Petr Čech věří, že udrží průběžné vedení v anketě Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu i na jaře a získá do sbírky už devátou trofej pro vítěze novinářské ankety. To by totiž podle něj znamenalo, že bude mít s Chelsea úspěšnou sezonu. Byl by však rád, kdyby měl na jaře velkou konkurenci.

Český brankář fotbalistů Chelsea Petr Čech foto: ČTK

"Je hezké vědět, že se oceňuje moje práce i za tuhle první fázi probíhající sezony. Budu se samozřejmě snažit, abych ve vedení zůstal až do konce. To si myslím, že by znamenalo, že budu mít dobrou a úspěšnou sezonou," řekl Čech v předtočeném rozhovoru pro Klub sportovních novinářů. Podzim bere ze svého pohledu jako vydařený, i když se mu nevyhnula menší zaváhání. "Udělal jsem tři chyby, které mě samozřejmě mrzely. Dvě za Chelsea, jednu s národním týmem v Itálii. Ale udělat tři chyby za celý podzim není úplně špatná vizitka, takže z tohohle pohledu mohu být spokojen. Věřím, že v novém roce formu ještě vylepším, vyšperkuji a že ji udržím. To je můj cíl," dodal Čech.

Kladně hodnotil i podzim Chelsea, přestože ne všechna utkání mužstvu vyšla. "Přesto jsme v pozici, která je velice dobrá, protože jsme dva body od vedení v tabulce a postoupili jsme do další fáze Ligy mistrů. Být v této dobré pozici a vědět, že ještě nehrajeme nejlíp a že máme místo na zlepšení, to je velice povzbuzující. Věříme, že toho na jaře využijeme," řekl plzeňský rodák. Sám by za nejlepšího českého fotbalistu podzimu zvolil Tomáše Hübschmana ze Šachtaru Doněck. "Opět podával kvalitní výkony v Doněcku, se kterým vede ligu, ale hrál hlavně výborně za nároďák. Takže asi jeho. Je ale těžké vybírat, protože i hráči Plzně a Sparty měli velmi dobrý podzim," řekl Čech.

"Vrbu si všichni přáli, to je dobrý začátek"

Věří, že na jaře bude výběr ještě náročnější a že ho bude v boji o Zlatý míč prohánět několik konkurentů. "Přál bych si, aby na jaře hrálo třeba patnáct hráčů takovým způsobem, že všichni budou mít zamotanou hlavu a nikdo nebude vědět, komu ten Zlatý míč dát. To si myslím, že by byl úplně nejlepší scénář a znamenalo by to, že by český fotbal měl veliký potenciál před další kvalifikací," prohlásil. Čech věří, že i na jaře bude pokračovat český fotbal na pozitivní vlně poslední doby. Sice se už nepovedlo zachránit postup na mistrovství světa, ale těší ho, že Plzeň i Liberec zvládly své vystoupení v evropských pohárech a téměř jistě vybojovaly 15. příčku v koeficientu UEFA, znamenající dvě vstupenky do Ligy mistrů.

Brankář Chelsea Petr Čech

"Čím víc se bude navyšovat koeficient, tím se bude zvyšovat také šance českých týmů v evropských pohárech. A to bude dobře i pro národní tým, protože hráči budou mít zkušenosti hrát s předními evropskými týmy. Třeba kluci z Plzně po zápasech s Bayernem a Manchesterem City nebudou vyjukaní, když se za reprezentaci postaví proti jakémukoliv soupeři. Tohle je nejlepší cesta pro český fotbal jak rozšířit základnu hráčů, kteří mohou za národní tým nastoupit," míní Čech.

Podobně kladně bere také příchod trenéra Pavla Vrby k národnímu týmu poté, co byl úspěšný s Plzní. "Začít s trenérem, který má podporu fanoušků a kterého si většina lidí na post trenéra národního týmu přála, tak to už je velice dobrý začátek. Navíc v každém týmu, ve kterém působil, měl veliké úspěchy a dokázal s těmi svými týmy i konkurovat týmům v evropských pohárech. Takže si myslím, že je to trenér, který by měl tým pozvednout, a věřím, že se mu to bude dařit," dodal Čech.

Pořadí ankety Zlatý míč ČR 2013/14 po podzimním kole

  • 1. Petr Čech (Chelsea) 726 bodů
  • 2. Tomáš Rosický (Arsenal) 663
  • 3. Václav Kadlec (Frankfurt) 351
  • 4. Pavel Horváth (Plzeň) 280
  • 5. Vladimír Darida (Freiburg) 263
  • 6. Josef Hušbauer 256
  • 7. Bořek Dočkal (oba Sparta) 210
  • 8. Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) 162
  • 9. Libor Kozák (Aston Villa) 144
  • 10. Radoslav Kováč (Liberec) 130
  • 11. David Limberský (Plzeň) 128
Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...