Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bičík ve Spartě neprorazil, teď ji může obrat o titul

Sport

  14:21
LIBEREC - Ve Spartě fotbalově vyrostl a na Letné s přestávkami působil do svých 27 let, do základní sestavy prvního týmu se ale nikdy natrvalo neprosadil a v pražském celku zasáhl jen do čtyř ligových duelů. V sobotu může brankář David Bičík svými zákroky bývalý klub "odstřihnout" od mistrovského titulu a nakročit k němu s Libercem, s nímž před očekávaným šlágrem 24. kola o dva body vede tabulku.

Liberec (David Bičík) foto: ČTK

Případným vítězstvím by navíc gólman Slovanu stylově oslavil dnešní 31. narozeniny. "Byl by to krásný dárek, kdybychom vyhráli," usmál se Bičík, kterého spolu se záložníkem Jiřím Štajnerem a trenérem Jaroslavem Šilhavým v sobotu čeká prestižní bitva proti někdejšímu zaměstnavateli z Letné.

A sparťanský odchovanec připouští, že pro něj bude zápas přece jen trochu výjimečný. "Je pravda, že už tam dlouhou dobu nejsem, už jsem čtvrtým rokem pryč. Ale ve Spartě jsem byl od šesti let, strávil jsem tam dětství a působil jsem tam až do 27 let. Takže nějaký vztah ke Spartě mám a fandím jí, když hraje třeba evropské poháry. Ale teď je můj klub Liberec a není čas ohlížet se kolem," řekl Bičík.

Ve Spartě marně čekal na výraznější šanci a většinu času jen kryl záda brankářským kolegům. Proto dvakrát odešel na hostování, nejprve do Plzně a pak do Kladna. V létě 2007 se na Letnou vrátil, ale uplatnění mezi tyčemi znovu nenašel, a tak chytal za rezervu. Až o rok později Bičík Spartu definitivně opustil a přestoupil do Slovanu Bratislava, odkud si ho předloni v létě přivedl do svého kádru Liberec.

V dresu Severočechů nastoupí proti letenskému klubu počtvrté, přehnanou motivaci už ale tolik nepociťuje. "Možná dřív to tak bylo. Když jsem byl na Kladně a hráli jsme na Spartě, chtěl jsem se vytáhnout," uvedl. "Byl jsem odchovanec a ti to mají ve Spartě těžší. Asi jsem neudělal takový výkonnostní krok, aby mi dali větší šanci. Ale nejsem nijak zhrzený.

Motivaci mám proti Spartě stejnou jako ostatní. Pořád je to náš nejúspěšnější klub a každý má proti ní zvýšenou motivaci," podotkl Bičík.

Liberec v minulém kole využil sparťanské porážky s Příbramí a poprvé v sezoně poskočil do čela ligové tabulky. Pokud v sobotní bitvě uspěje, zvýší svůj náskok na prvním místě už na pět bodů. Bičík ale šlágr 24. kola za klíčový ještě nepovažuje.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

"Určitě to bude důležitý zápas a může to nějakým způsobem ovlivnit boj o titul, ale nemyslím si, že by to bylo rozhodující utkání. Zbývat potom bude ještě šest kol a při tříbodovém systému stačí dvakrát remizovat a náskok je skoro pryč," podotkl Bičík.

Nepovažuje za žádnou velkou výhodu, že Sparta je před utkáním jako předsezónní favorit a klub s největším rozpočtem pod větším tlakem. "Ze svého působení na Spartě vím, že ten tlak je tam od začátku do konce sezony. Mají v kádru zkušené hráče, kteří jsou schopni srovnat ty mladší, kteří přišli," řekl Bičík.

Sparta podle něj navíc v minulosti mnohokrát ukázala, že v kritických chvílích dovede zabrat. "Ve Spartě to vždy bylo tak, že když se jim nedařilo, byli prostě schopni to zlomit. Je to asi typem hráčů. Mají osobnosti, které jsou schopny vzít to na sebe a vstřelit gól. Na to si musíme dát pozor," varoval Bičík. Těší ho, že je o duel se Spartou v Liberci mimořádný zájem. V tuto chvíli už je vyprodáno a zápasem prý žije celé město. "Je to strašně znát. Lidi nás zastavují po městě a přejí nám spoustu štěstí. Už aby to začalo," dodal Bičík.

Autoři: ,