Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Chuligáni se prali na tribuně. Klid zjednali až těžkooděnci

Sport

  18:08aktualizováno  18:41
OSTRAVA - Zápas první fotbalové ligy mezi Ostravou a Spartou Praha provázelo násilí na tribunách. V poločase musela na stadionu zasahovat policie poté, co se k sobě pokusily dostat oba znesvářené tábory fanoušků. Druhá půle začala zhruba s dvacetiminutovým zpožděním.

Fanoušci Sparty vymývají druhovi oči po zásahu pepřovým sprejem. foto: ČTK

Do poločasu mělo rizikové utkání poklidný průběh, ale o přestávce se situace vyhrotila poté, co ze sparťanského sektoru přilétlo mezi domácí diváky několik světlic. Zhruba stovka ostravských chuligánů se pokusila dostat do sektoru hostů, prolomila i ploty v nárazové zóně, ale oba tábory se přes policejní kordon k sobě nedostaly.

Fanoušci Brna řádili v Uherském Hradišti

Při sobotním ligovém utkání se Slováckem zdemolovali fanoušci Brna záchody a poškodili auto zaparkované pod tribunou. Škoda dosáhla zhruba 100.000 korun. Policisté zadrželi sedm opilých mužů včetně dvou fanoušků domácích, řekl policejní mluvčí Aleš Mergental.

Na Bazalech zasahovalo několik desítek těžkooděnců, oba týmy zůstaly během nepokojů v kabině. Pořadatelé počítali i s varinatou, že by se druhá půle nehrála. Nakonec se ale situace v hledišti alespoň částečně uklidnila.

Ovšem pouze do konce utkání, poté zatkla policie tři desítky lidí. Policejní mluvčí Gabriela Holčáková uvedla, že většina zadržených je podezřelá z přestupků, ale někteří i z trestných činů. Konkrétnější informace zatím nejsou k dispozici. Zadržení patří k oběma táborům, často jsou opilí, takže je policisté zatím nemohli vyslechnout.

Policie měla napilno i před zápasem

Sparťané dělali problémy už cestou do Ostravy ve vlaku, kterým jich přijelo asi 400. Výtržnosti pak pokračovaly u nádraží v moravskoslezské metropoli.

Zadržení příznivci jsou podezřelí z přestupků i trestných činů. "Ve vlaku dělali výtržnosti, házeli pyrotechniku a dopouštěli se i dalšího protiprávního jednání. Neuposlechli výzev policie. V Ostravě cestou z nádraží na stadion pak omezovali dopravu, znovu házeli pyrotechniku, napadali i policisty," řekla Holčáková.

Sparťanští příznivci se z hlavního ostravského nádraží vydali původně na stadion pěšky. Protože ale cestou začali dělat výtržnosti, policie je po několika stovkách metrů zastavila a nechala odvézt autobusy.

Problémy s fotbalovými chuligány provázejí většinu zápasů mezi Baníkem a Spartou. Při posledním vzájemném utkání v Ostravě loni v dubnu policie zajistila 12 lidí z obou táborů. Do dnešní akce jsou kromě těžkooděnců nasazeni i příslušníci městské policie, společné česko-polské hlídky (kvůli příznivcům Baníku z Polska) a vrtulník. Silnice vedoucí kolem stadionu Bazaly je pro běžnou dopravu uzavřena a mohou tam jezdit jen vozidla městské hromadné dopravy.

Autoři: ,