Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Liberec je nejlepším týmem jara. Chce udržet pohárové třetí místo

Sport

  9:30
LIBEREC - Kdyby měli takovou formu i na podzim, bojovali by fotbalisté Liberec znovu o ligový titul. Vždyť na jaře nemá jejich forma konkurenci. Severočeši mají ze dvanácti zápasů deset vítězství, jednu remízu a pouze jedinou porážku a jsou ve druhé polovině soutěže zdaleka nejsuverénnějším týmem.

Slovan Liberec - Teplice. Autor druhého gólu Liberce David Pavelka (uprostřed) se raduje se spoluhráči Lubošem Huškem (vlevo) a Josefem Šuralem foto: ČTK

Naposledy Liberec v úterý porazil 3:1 Teplice. Prodloužil tak vítěznou sérii už na osm zápasů. Kdo by to ještě v únoru čekal. Mužstvo ze severu Čech se krčilo na devátém místě a od sestupových příček ho dělily jen čtyři body. "Hlavně se co nejdříve dostat do klidného středu tabulky," přáli si hráči před startem jara. A teď? Liberec drží třetí místo. To zaručuje účast ve druhém předkole Evropské ligy. "Byla by obrovská škoda, kdybychom to třetí místo pustili. Teď už to musíme uhrát," burcoval útočník Michael Rabušic.

Právě třiadvacetiletý útočník je symbolem libereckého probuzení. Na podzim nedal ani jeden gól, ale na jaře se trefil už sedmkrát. Všechny branky vstřelil v posledních pěti zápasech. "Ani začátek jara nebyl z mé strany úplně ideální. Jsem za tohle období rád. Doufám, že to vydrží co nejdéle,“ říkal Rabušic po úterním utkání, ve kterém gólem na 3:1 pečetil vítězství. Ale formu mají i další. Solidně hrají například útočník Jiří Štajner, obránce Renato Kelič či gólman Přemysl Kovář, jenž suverénním způsobem nahradil předchozí brankářskou jedničku Davida Bičíka.

Kováč je přirozený vůdce. Dokáže srovnat spoluhráče

Ten v zimě přestoupil do tureckého Mersinu. Na malátné podzimní výkony dávají zapomenout pravý bek Ondřej Kušnír a ofenzivní záložník Dzon Delarge. A hlavně: v zimě přišel zkušený stoper Radoslav Kováč. "Je to přirozený vůdce, který dokáže vynadat mladým hráčům, ale klidně i Štajnerovi," nedávno chválil trenér Jaroslav Šilhavý lídra týmu, jenž se do české ligy vrátil po osmi letech v zahraničí. "Má velký vliv na kabinu, a i když ani on není na hřišti bez chyb, koučováním spoluhráčů vnesl do organizace hry pořádek."

Liberec je stále ještě úřadujícím mistrem. Letos už sice na první místo může zapomenout, ale výsledky ve druhé polovině soutěže dávají týmu naději do budoucna. Vždyť jarní tabulka vypadá následovně: 1. Liberec, 31 bodů; 2. Plzeň, 28 bodů; 3. Sparta, 26 bodů. "Liberec je ukázka toho, že i v českém prostředí jde pracovat koncepčně. Kdyby Jaroslav Šilhavý trénoval v kterémkoliv jiném českém klubu, tak už by po podzimu trenérem nebyl. Ale on zůstal a teď s Libercem bojuje o nejvyšší příčky," chválil trenér František Cipro severočeské mužstvo. Liberec si třetí místo může definitivně zajistit v neděli, kdy ho čeká zápas v Plzni.

Autor: