130 let
Tomáš Fabián (vpravo) z Mladé Boleslavi a Vladyslav Kalitvintsev z Liberce

Tomáš Fabián (vpravo) z Mladé Boleslavi a Vladyslav Kalitvintsev z Liberce | foto: ČTK

Fotbalový skandál: policie šetří prohru Liberce v Boleslavi

Sport
  •   14:42
Valí se na fotbalový Liberec problém? Protikorupční policie prý kvůli sázkám vyšetřuje zápas letošního ročníku nejvyšší soutěže. Jde o srpnové utkání 3. kola, v němž severočeský klub podlehl v Mladé Boleslavi vysoko 0:4.

Ve fotbalovém prostředí se o tom mluví už několik dní, informaci jako první přinesl Deník Sport, který se pozastavuje nad prvními dvěma podivnými góly, které padly po chybách Huška a Kováře, a spekuluje o možné korupci.

Více v LN

Další informace o korupční kauze a rozhovor s libereckým brankářem Přemyslem Kovářem čtěte ve čtvrtečním vydání Lidových novin.

"To je ale naprostý nesmysl. Nevím, proč po nás někdo takhle jde. Když bude zapotřebí, klidně půjdu i na detektor lži," řekl Přemysl Kovář.

"Že jsme to prohráli úmyslně? To je k smíchu! Nebo vlastně spíš k pláči. Na Slovácku jsme dostali taky čtyři góly, na Baníku tři. Taky se bude spekulovat, že jsme to udělali naschvál?" doplnil liberecký brankář. 

Liberec k zápasu nastoupil jen tři dny po napínavém pohárové bitvě s Curychem. V utkání 3. předkola Evropské ligy prohrával, ale po přestávce dokázal duel otočit.

Jelikož měl za sebou náročný program a před sebou odvetu ve Švýcarsku, trenér Jaroslav Šilhavý v zápase v Mladé Boleslavi některé hráče šetřil. Nenastoupili defenzivní fotbalisté Kušnír s Keličem. Frýdek a Rabušic šli do hry až do druhé půle za stavu 0:2. Po přestávce se prosadil bývalý liberecký útočník Štajner a v závěru ještě Kysela.

"Je to krutý výsledek, dostali jsme lekci. Musíme zvednout hlavu a zmobilizovat se na zápas v Curychu, i když atmosféra po takové porážce samozřejmě není dobrá," řekl po utkání trenér Šilhavý.

Vše o aféře

Liberec vyhrál i odvetu v Curychu, poté v kvalifikaci o Evropskou ligu vyřadil Udine a postoupil do základní části. I vzhledem k náročnému programu, který musí absolvovat s úzkým kádrem se nevyhnul výpadkům ani v jiných zápasech domácí soutěže.

V Ostravě podlehl 0:3, na Slovácku dostal čtyři branky, doma remizoval se Znojmem, podlehl Dukle a naposled na Slavii, která v té době byla poslední v tabulce.

Vyšetřování policie ještě neznamená, že k ovlivnění utkání skutečně došlo. Kriminalisté už delší dobu prošetřují třináct zápasů v nižších soutěžích. Zároveň obvinili dvanáct fotbalistů, z toho jen teplický David Jablonský a střížkovský Jan Halama mají profesionální smlouvu.

Pokud by se podezření potvrdilo, šlo by o druhý zápas nejvyšší soutěže, který policie prošetřuje. V prvním případě jde o duel Teplice - České Budějovice (4:0) z letošního jara.

V obou případech padly čtyři góly, a cílem mafie jsou především sázky na počet gólů. V tomto případě na to, že padnou čtyři a více branek.

Není jisté, jestli zápas Mladá Boleslav - Liberec souvisí s předchozí aférou.

"Nemáme k tomu žádný podklad. Policie nám nic neřekne, dokud nejsme označeni za poškozenou stranu," říká bezpečnostní manažer fotbalové asociace Synecký, který má případy korupce na starosti. "Preventivně jsme se na ten zápas ptali, a ani UEFA ho nevnímá jako zkreslený," připomíná systém Sportradar, který dokáže odhalit sázkařské podvody.

Autor: