Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Šlágr mezi Spartou a Plzní bude pískat známý německý sudí Stark

Sport

  13:01
PRAHA - Jarní šlágr a zápas 21. kola fotbalové ligy mezi druhou Spartou a vedoucí Plzní bude v sobotu rozhodovat německý arbitr Wolfgang Stark. Ve středu to bez bližších podrobností uvedl server www.gambrinusliga.cz. Starkovi budou na Letné jako asistenti pomáhat krajané Jan-Hendrik Salver a Mike Pickel. Čtvrtým rozhodčím bude Čech Libor Kovařík.

Německý fotbalový sudí Wolfgang Stark (vpravo) a fotbalista Realu Madrid Pepe foto: Reuters

Komise rozhodčích na ostře sledované utkání údajně vybírala rozhodčí z Německa, Anglie a Itálie. Nakonec padla volba na zkušeného sudího Starka, který byl loni v září u bezbrankové remízy české reprezentace v kvalifikačním utkání v Dánsku. Stark se pravidelně objevuje v Lize mistrů, loni se představil i na mistrovství Evropy, v roce 2010 na světovém šampionátu a ještě o dva roky dříve také na olympiádě v Pekingu.

Třiačtyřicetiletý bankovní úředník v roce 2012 obsadil čtvrté místo v anketě o nejlepšího rozhodčího světa. Zahraničního arbitra komise rozhodčích vybrala především proto, aby předešla možným spekulacím. Podzimní zápas mezi Plzní a Spartou totiž ve prospěch domácích rozhodla kontroverzní penalta, kterou arbitr Radek Matějek nařídil po střetu plzeňského beka Davida Limberského se sparťanem Josefem Hušbauerem.

Sparťané po utkání cítili křivdu

Sparťané po utkání cítili křivdu a během poločasové přestávky prý dokonce zvažovali, že na protest proti způsobu řízení utkání ani nenastoupí do druhého poločasu, od čehož nakonec upustili. Komise rozhodčích vzápětí Matějkovi zastavila za chybně nařízenou penaltu činnost na pět utkání. Zápas také odstartoval velkou aféru. Šéf Sparty Daniel Křetínský totiž bezprostředně po utkání v Plzni informoval předsedu FAČR Miroslava Peltu o údajných nestandardních praktikách při řízení domácích profesionálních soutěží.

Nasazení zahraničního sudího na zápas české ligy není žádnou novinkou. V letech 2001 a 2003 pískal derby mezi Spartou a Slavií Slovák Ľuboš Micheľ, v říjnu 2006 pak řídilo souboj pražských "S" německé trio v čele s hlavním arbitrem Michaelem Weinerem. Zápas mezi Spartou a Plzní se hraje v sobotu od 20:15. Sparta nyní v tabulce za Plzní zaostává o tři body.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!