Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Fotbalový svátek? Čechy čeká v Japonsku 'kotel'

Sport

  18:30
JOKOHAMA/PRAHA - O prestiž, peníze i pohár půjde českým fotbalistům v úterním duelu na International Jokohama Stadium proti domácímu výběru Japonska na turnaji Kirin Cup. Čeští fotbalisté se ale musí připravit kromě nebezpečného soupeře i na další úskalí - na kotel 72 tisíc fanoušků.

International Jokohama Stadium. foto: Reprofoto

Možná se to může zdát nepodstatné, ale i faktor diváci může hrát roli. V sestavě českého výběru pro poslední zápas Kirin Cupu v Jokohamě proti domácímu výběru vyběhne pouze jeden hráč, který zažil srovnatelnou návštěvu, jaká se na duel očekává. Byť jde jen o přátelské klání.

Nejvyšší návštěvy na českou reprezentaci od roku 2001

69 738 diváků: Anglie - Česko 2:2 (20.8.2008, přátelský duel hraný ve Wembley v Londýně)

66 445 diváků: Německo - Česko 0:3 (17.10.2007, kvalifikace o EURO 2008, hráno v bavorské Allianz Aréně)

65 000 diváků: Francie - Česko 0:2 (12.2.2003, přátelský duel hraný na Stade de France v Paříži)

58 000 diváků: Turecko - Česko 2:2 (1.3.2006, přátelský duel hraný na stadionu Izmir v Istanbulu)

Ano, hádáte správně - tím mužem je gólman Petr Čech. Kromě něj mají s více jak 60tisícovým kotlem při zápase (ligovém) zkušenosti ze základní sestavy proti Japonsku například němečtí legionáři Roman Hubník, Jan Rajnoch (dřívě působil v Cottbusu), Kamil Vacek (dříve v Bielefeldu), Martin Fenin (Frankfurt) anebo Michal Kadlec (Kaiserslautern).

Právě posledně jmenovaný zažil spolu s Čechem i srovnatelnou návštěvu na zápase české reprezentace. Stalo se tak v duelu ve Wembley proti Anglii 20. srpna 2008, kde remízu 2:2 sledovalo 69 738 fanoušků. To byla až do úterý také nejvyšší návštěva na zápase českého národního týmu v posledním desetiletí.

"Bude to zcela jiný zápas než ten předchozí. Čeká nás lepší soupeř, ale především zcela jiná atmosféra, jiný stadion. Pro všechny to bude událost a pro některé kluky možná největší zážitek v kariéře vůbec. Zvlášť těm z české ligy se třeba už nepoštěstí hrát před takovou návštěvou," řekl před duelem brankář Chelsea.

A ještě jedna perlička na závěr - právě na stadionu, kam si Japonci pozvali český výběr v rámci Kirin Cupu, se hrálo před devíti lety finále MS mezi Brazílií a Německem....

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!