Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Fotbalový talent Kučera mířil ke hvězdám. Jeho cestu ukončila pomsta

Sport

  8:00
PRAHA - Pamětníci, kteří viděli na hřišti řádit útočníka Dukly Praha, jsou ochotni přísahat, že by se z něj stala hvězda světového formátu. Protože fotbalovým kouskům blonďatého mladíka netleskala jen Juliska nebo stadiony v Československu, svým uměním si podmanil i New York. Jenže předpovědi se nenaplnily. Přišel totiž zápas hraný ve středu 20. listopadu 1963 právě na Julisce, kdy bezvládné tělo Rudolfa Kučery odnášeli na nosítkách ze hřiště.

Bývalý český fotbalista pražské Dukly Rudolf Kučera foto: Foto LN - archiv

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Jeho slibnou kariéru předčasně ukončil úder loktem do hlavy v souboji se soupeřem.  Vyprodaný stadion sledoval odvetné utkání druhého kola Poháru mistrů evropských zemí, předchůdce Ligy mistrů, mezi Duklou a Górnikem Zabrze. Hosté měli z prvního zápasu v kapse výhru 2:0, ale nebylo jim to nic platné, neboť Dukla polského soupeře rozstřílela 4:1. Dvěma góly k tomu přispěl právě Kučera.

Ale radost si třiadvacetiletý forvard užít nemohl. Zatímco fanoušky hřál postup, on hrál svůj další zápas ve střešovické nemocnici. V 83. minutě totiž svedl vzdušný souboj s obráncem Oslizlem, který jej udeřil loktem do hlavy. Vzápětí se zřítil k zemi a nevěděl o světě. Ochozy zmlkly. „Šlo o úmysl. Byla to pomsta za to, co Rudla do té doby na hřišti vyváděl, Poláci z něho byli zoufalí,“ nepochybuje legendární záložník Josef Masopust, který o pár měsíců dříve obdržel Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy za rok 1962.

Miláček publika prodělal těžký otřes mozku a s ním se otřásla i jeho fotbalová kariéra.  Zejména ale došlo k poškození koordinačního pohybového centra, tak zněla diagnóza. Levá strana jeho těla byla na čas ochrnutá. Po čase to začal zkoušet v druholigovém B-týmu Dukly, ale někdejší úžasná koordinace byla ta tam...