Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Necid restartuje kariéru. Pro Vrbu to může být spása, pro Spartu smrtící

Sport

  9:38
ZWOLLE - Chce-li fotbalová Sparta po čtvrteční odvetě postoupit do základní fáze Evropské ligy a k prémii 36 milionů korun, musí zastavit Tomáše Necida. Bývalý slávista restartuje kariéru v nizozemském Zwolle. Začal bezvadně, proti Spartě byl nejlepším hráčem na hřišti.

Tomáš Necid v dresu Zwolle zpracovává míč, došlápnout si na něj chce Jakub Brabec ze Sparty. foto: Reprofoto

Stál vysprchovaný v upnutém bílém tričku, ruce zapíchnuté do kapes u kalhot. "Tak šťastnou cestu, já tu zůstávám," řekl Tomáš Necid, když končilo povídání. Ve tváři se mu objevil šťastný úsměv, jako by konečně našel správnou adresu.

Někdejší fotbalový supertalent, který má ve svém erbu góly, za jediný týden v nizozemském Zwolle ukázal, že je pořád třída. Po pár trénincích, bez sehrání s ostatními a bez znalosti holandštiny poslouchá aplaus vyprodaného stadionu IJsseldelta. Při čtvrteční remíze 1:1 se Spartou v předkole Evropské ligy hrál tak dobře, že o něm trenér Ron Jans prohlásil: "Udělal na mě obrovský dojem. Nadchl mě." Zatímco pro Spartu to zní zlověstně, národní tým se může těšit. Necidovu pravou kvalitu nutně potřebuje.

Reprezentaci zatím neřeší

Vytáhlý 25letý útočník měl být pro Česko hlavní palební silou. Jeho kariéra strmě stoupala, už před pěti lety přestoupil ze Slavie do CSKA Moskva, jenže těžká konkurence, zranění a operace kolen jeho progres zastavily. Od června 2011 hrál v reprezentaci jedinkrát! "Teď jde nároďák bokem, neřeším to. Pokud mě ovšem trenér Vrba pozve, bude to příjemný bonus," reagoval Necid po utkání se Spartou.

Není důvod, aby trenér Vrba s pozvánkou otálel. Už 3. září se hraje přátelák s Američany, 9. září pak startuje evropská kvalifikace s Nizozemci. Kvalitních útočníků je málo. A ještě méně je kvalitních útočníků, kteří by v současnosti měli drajv.

VÍCE O PRVNÍM ZÁPASE

Libor Kozák zůstává zraněný, Matěj Vydra ve druhé anglické lize, Václav Kadlec bojuje ve Frankfurtu o sestavu, Stanislav Tecl v Plzni s vlastní (ne)formou a sparťanský kapitán David Lafata má na mezinárodní scéně limity. Sázka na Necida by mohla vyjít.

I sparťanský trenér Vítězslav Lavička si všiml: "Tomáš ukázal, že může být platný. Svým způsobem hry i kvalitou. V přechodové fázi udrží míč, vyhraje hlavičkové souboje. Nejnebezpečnější je ovšem v šestnáctce a jejím okolí. Má sílu." Ano, to všechno Necid v předkole Evropské ligy ukázal.

Publikum si hned získal

Byly okamžiky, kdy lidé na hlavní tribuně vstávali nadšením. Báječnou patičkou do levého křídla rozjel akci, při níž byl vzápětí faulovaný a Zwolle kopalo penaltu. Naštěstí pro Spartu neúspěšně. Dvakrát Necid vystřelil, tři výtečné šance připravil ostatním a v 77. minutě se rychlou a mazanou narážečkou podílel na prvním gólu utkání.

Zatímco česká reprezentace by ocenila, kdyby byl Necid v co nejlepší formě, Spartě by se při odvetě hodil pravý opak. Úřadující český mistr na umělé trávě ve Zwolle pokračoval ve výkonech, které nejsou přesvědčivé. Sparta hazarduje s tím, že z evropských pohárů podruhé za sebou zmizí už před podzimem.

V předkole Ligy mistrů promrhala solidní náskok se švédským Malmö a v poklidné nizozemské provincii Overijssel byla ve většině statistik horší. Méně střel, méně rohů, méně aktivity. Na hřišti se trápil jak zkušený záložník Dočkal, tak elitní ligový střelec minulé sezony Hušbauer. Suverénně nejlepším českým hráčem na trávníku byl Necid, útočník v modrobílém dresu soupeře.

Bydlí přímo na stadionu

Navzdory tomu však Sparta nedopadla špatně, protože záložník Krejčí v 82. minutě vyrovnal. V odvetě stačí remíza 0:0 a Sparta postoupí za evropským snem. "Těším se, až si to v Praze rozdáme," oznámil Necid bojovným hlasem. Po půlročních náhradních štacích ve Slavii a PAOK Soluň chce dokázat, že může znovu zářit.

Zatímco sparťané teprve po čtvrteční půlnoci nasedali v Amsterdamu do letadla, Necid už dávno spal. Má hotelový pokoj přímo na stadionu ve Zwolle, za dvě minuty je v kabině. Příští týden už by se měl stěhovat do svého. Po dopravním blázinci v Moskvě a Soluni se těší na klid 125tisícového města.

"Zwolle je ve srovnání s Moskvou vesnice. Žádné zácpy, do pěti minut jsem všude. Možná si pořídím kolo, jezdí na něm všichni. Jsem tady sice chvíli, ale cítím se tu jako doma. Chci klubu splatit, že mi dal šanci a že se o mě stará." Sparta doufá, že Necid nezačne se splácením už ve čtvrtek večer.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!