Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Liga mistrů patří Barceloně. Vítězný gól vstřelil po Messiho akci Suárez

Sport

  20:30aktualizováno  23:17
BERLÍN (Od našeho zpravodaje) - Na evropský fotbalový trůn se po čtyřech letech vrátila Barcelona, která ve finále Ligy mistrů porazila Juventus 3:1. Nejprestižnější klubovou soutěž planety ovládla popáté v historii.

Hráči Barcelony oslavují Suárezův gól do sítě Juventusu. foto: Reuters

Nejsledovanější muž sobotního večera Messi křízným pasem přesunul hru na levou stranu. Už to stačilo, aby polovina Olympijského stadionu přející Barceloně začala euforicky skandovat: „Mééési! Mééési!“

A to ještě fanoušci nevěděli, co se stane záhy. Alba totiž okamžitě sklepl na Neymara, jenž už mohl zakončovat, ale...

......raději míč podržel a přihrál do lepší pozice Rakitičovi. A ten levačkou s přehledem a nekompromisně překonal bezmocného brankáře Buffona.

Gól - 1:0! Trenér Enrique, který ve své první sezoně dovedl Barcelonu k zisku treble (vítězství v lize, domácím poháru i Lize mistrů), pumpoval u postranní čáry rukama. Náhradníci, stejně jako fanoušci, křičeli nadšením, a ostatní hráči katalánského mužstva naskákali na šťastného chorvatského střelce.

Vidal (vlevo) dostal brzy žlutou kartu, ve své razanci ale nepolevil.
Tohle se nepovedlo. Gianluigi Buffon se ani ještě nestačil rozkoukat na hřišti...

Běžela teprve čtvrtá minuta a Barcelona se odpíchla k pátému triumfu v Lize mistrů. Nejprestižnější klubovou soutěž světa vyhrála už v letech 1992, 2006, 2009 a 2011. Žádný tým v poslední dekádě není úspěšnější.

Barcelona potvrdila roli favorita. Byla lepší, nebezpečnější, výraznější. Na italského soupeře byla výborně připravená a od úvodních minut si vytvořila převahu.

Přesto nakonec k triumfu nedokráčela suverénně, jak se zpočátku mohlo zdát. Naopak, po přestávce se dokonce o výsledek bála.

Juventus totiž dokázal vyrovnat! Rychlá akce skončila u Téveze, jehož pokus bravurně vytáhl gólman Ter Stegen. Avšak jen k volnému Moratovi, který dorážel do odkryté brány - 1:1.

Mladý španělský útočník se radostí sklouzl po kolenou a po zádech ho plácali spoluhráči. Stále měl šanci obhájit loňský titul, na který dosáhl ještě s Realem Madrid. Ale trenér Allegri zůstal v klidu, nedal průchod emocím.

Jako by tušil, co se stane ani ne čtvrthodinu nato. Akci znovu načal Messi, jenž táhl útok z poloviny hřiště. Na hranici pokutového území vypálil a Buffon vyrazil pouze před dobíhajícího Suáreze. Uruguayský útočník rázně uťal šance Juventusu.

K takovému dramatu přitom vůbec nemuselo dojít, kdyby turínský tým neměl Buffona. Zkušený brankář, jenž stále čeká na svůj první triumf v Lize mistrů, dlouho Juventus držel. Třeba po Alvésově pohotové střele předvedl výtečný reflexivní zákrok. Poradil si i s pokusy Neymara a Suáreze, jehož velkou šancí zlikvidoval i po přestávce.

Nebýt Buffona, bylo do pauzy rozhodnuto. Juventus nestíhal a proti lehkonohému soupeři často chyboval. Vůbec se nedostal do tempa, do nějakého souvislejšího tlaku.

Ale to neznamená, že neměl příležitosti. Jen je nedokázal dotáhnout do konce. Útočník Tévez střílel v úvodu zápasu nad bránu, jeho spoluhráč Vidal po rychlém protiútoku také a Morata po třiadvaceti minutách poslal míč vedle. Marchisio střílel tvrdě, ale znovu nad břevno.

První střelu na bránu si italský šampion připsal až ve 44. minutě. Marchisiův pokus však neměl razanci a navíc mířil přesně na gólmana Ten Stegena, který byl do té doby takřka bez práce.

Po přestávce sice Juventus vyrovnal a nakrátko se dostal do zápasu, ale Barcelona si pátý triumf vzít nenechala. Pogba totiž hlavičkoval nad bránu a další příležitosti si pohlídal gólman Ter Stegen.

Barcelona naopak z poslední akce zvýšila na konečných 3:1, když rychlý protiútok zakončil Neymar.

Finále Ligy mistrů:

Juventus Turín - FC Barcelona 1:3 (0:1)

Branky: 55. Morata - 4. Rakitič, 68. Suárez, 90.+7 Neymar. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun. ŽK: Pogba, Vidal - Suárez. Diváci: 70 500.

Juventus: Buffon - Lichsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra (89. Coman) - Marchisio, Pirlo, Vidal (79. Pereyra), Pogba - Morata (85. Llorente), Tévez. Trenér: Allegri.

Barcelona: Ter Stegen - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Rakitič (90.+1 Mathieu), Busquets, Iniesta (77. Xavi) - Messi, Suárez (90.+5 Pedro), Neymar. Trenér: Enrique.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...