130 let

Francouzská policie nechce kvůli útoku na Paříž nic podcenit. | foto: Reuters

Francie mobilizuje. EURO proběhne za mimořádných bezpečnostních opatření

Sport
  •   10:30
PRAHA - S blížícím se zahájením fotbalového mistrovství Evropy, které se bude konat ve Francii od 10. června do 10. července, sílí podle úřadů bezprecedentní mobilizace francouzských bezpečnostních sil. Panují obavy, že vedle tradičního násilí fotbalových fanoušků tentokrát hrozí i teroristické atentáty.

Nezranit se! A Rosický má jistotu pro fotbalové EURO ve Francii

Policistům bude pomáhat armáda a bezpečnostní složky budou mít k dispozici nejmodernější techniku včetně bezpilotních letounů.

Pozornost se soustřeďuje na Paříž a dalších devět měst, kde se desítky národních týmů včetně Česka postupně utkají za účasti milionů diváků.

Bezpečnostní opatření se zaměřují na takzvané fanouškovské zóny při utkáních během Eura, ve kterých by se podle pořadatelů mohlo pohybovat asi sedm milionů lidí.

Policisté se samopaly dohlíželi ve Wembley i na trénink obou týmů.
Stadion prošel ještě před příchodem diváků důkladnými prohlídkami.

Podle zástupce francouzské policie Didiera Martina komplikuje práci bezpečnostních složek množství plánovaných zápasů mezi 24 mužstvy, což znamená častý přesun diváků mezi stadiony hromadnou dopravou.

Obavy ve Francii umocnila zpráva, že islámští sebevražední atentátníci, kteří v březnu zabili na letišti a v metru Bruselu 32 lidí, původně plánovali útoky ve Francii právě v době ME.

Útok na velkou akci by nebyl překvapením

Rychlý postup policie při pátrání po islamistech v Belgii a Francii v poslední době ale podle belgické prokuratury přiměl radikály plán změnit a zaútočit spěšně v Bruselu.

„Není to velké překvapení, že se teroristé chystali zaútočit na velkou sportovní akci,“ řekl v dubnu nejmenovaný bezpečnostní zdroj deníku Libération. Bezpečnostní složky podle tohoto zdroje s takovou možností dlouhodobě počítají a připravují se na ni.

Na přelomu března a dubna se ve Francii uskutečnilo v souvislosti s ME cvičení několika evropských zemí, včetně Česka. Výcvik se zaměřoval mimo jiné na prevenci případného teroristického útoku.

Společně s francouzskými policisty, mezi nimiž byli i příslušníci zvláštního protiteroristického útvaru (RAID), se výcviku zúčastnila stovka jejich kolegů z Německa, Španělska, Nizozemska, ČR a Švýcarska.

Policie chce využít dronů nad stadionem

Policie se rozhodla posílit ostrahu i pomocí malých moderních bezpilotních letounů, které by například sledovaly situaci na stadionech a jejich okolí. Počítá s velmi tichými stroji s kamerami i pro dobré noční vidění z výšky až sto metrů.

„V jiných zemích již podobné drony dosáhly obdivuhodných výsledků. Umožňují zadržet podezřelé osoby dávno před tím, než si uvědomí, že byly zpozorovány,“ řekl nejmenovaný policejní zdroj listu La Depeche.

Od vraždění skupiny islamistů loni v listopadu v Paříži platí ve Francii výjimečný stav, který kromě jiného umožňuje bezpečnostním službám bez soudního povolení provádět razie či zabavovat i legálně pořízené zbraně.

Úřady mohou nařizovat domácí vězení a zakazovat radikální organizace, mazat webové stránky nebo rušit veřejná shromáždění. V ulicích hlídkují vedle policistů i ozbrojení vojáci. Na dobu šampionátu vláda mobilizuje dalších 10.000 vojáků.

Francouzská vláda navrhla výjimečný stav

Francouzská vláda nedávno navrhla prodloužit výjimečný stav, který měl skončit koncem května, do 26. července. Francouzský premiér Manuel Valls to zdůvodnil fotbalovým mistrovstvím Evropy.

„Stojíme-li před tak velkou událostí..., musíme zajistit bezpečnost,“ prohlásil Valls ve francouzském rozhlase.

Teroristické útoky v Paříži 13. listopadu si vyžádaly 130 obětí a stovky zraněných. Radikálové mimo jiné útočili poblíž stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis, kde se právě konalo přípravné fotbalové utkání Francie - Německo.

Zúčastnil se ho také francouzský prezident François Hollande či německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

O vstupenky je velký zájem

Obavy ale zjevně neodradily místní ani zahraniční fanoušky fotbalu.

Vstupenky šly po zahájení jejich prodeje rychle na odbyt a v místech konání zápasů ohromně vzrostla poptávka po ubytování, přestože se podle médií na dobu Eura ceny v hotelech zvýšily o 80 procent a v ostatních ubytovacích zařízeních v průměru o 54 procent.

Autor: ČTK