Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Francouzi remizovali s Rumuny

Sport

  20:34
CURYCH - Evropský šampionát ve fotbale se dočkal prvního překvapení.

Abidal a Nicolita bojují o míč v bezbrankovém zápase foto: AFP

Úřadující vicemistři světa z Francie nedokázali na úvod Eura
překonat spolehlivě pracující rumunskou obranu a do tabulky skupiny C, která je považována za nejsilnější na turnaji, si připsali po remíze 0:0 pouze bod.

Francouzi si sice brzy vynutili územní převahu, jenže překonat spolehlivě pracující obranný blok rumunského týmu bylo prakticky nemožné. Až v 17. minutě si zaběhl do volného prostoru Malouda, ale brankář Lobont před ním stihl na poslední chvíli vyběhnout a balon odkopnout. Outsider "skupiny smrti" téměř rezignoval na ofenzivu, a když ztratil míč, s výjimkou hrotu Niculaeho se stáhl hluboko na vlastní polovinu.

Tempo hry tak bylo značně pomalé. Další šance přišla až ve 33. minutě, kdy Ribéry nakrátko rozehrál roh, zacentroval a balon propadl k Anelkovi, který však hlavičkou přestřelil. Dvě minuty před pauzou se Ribéry v rohu pokutového území zbavil obránce, ale tísněný Benzema Lobonta příliš neohrozil.

Francouzské dobývání branky pokračovalo i po příchodu z kabin. Ve 49. minutě se Malouda prokličoval až do vápna, z úhlu však zacílil příliš vysoko. Za osm minut našel Ribéry v nadějné palebné pozici Benzemu a Lobont mohl být rád, že míč mířil přímo do jeho rukavic. Rumuni se postupem času evidentně spokojili s bezbrankovou remízu. V obraně byli velmi pečliví, a když už se dopustili chyby, Benzema ve 64. minutě z otočky minul.

Jinak Francouzům znatelně docházely nápady, jako by jim chyběl dirigent hry Zidane, který se s národním dresem rozloučil na světovém šampionátu v Německu. Naopak Rumuni se v závěru zvedli a místo očekávaného francouzského finiše zápas v klidu mířil k první remíze letošního Eura. Větší radost z ní mají Rumuni, kteří prožili úspěšný návrat na velkou akci, kde osm let chyběli. To Francouzi si museli vyslechnout pískot nespokojených fanoušků a před souboji s Nizozemskem a Itálií mají o čem přemýšlet. 

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč