130 let
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Reuters

Francouzské Waterloo těší nejvíc Iry, neodpustili jim vyřazení

Sport
  •   10:25
POLOKWANE/PRAHA - Jako by reprezentaci Francie na africkém mistrovství světa pronásledovala špatná karma. Po čtvrteční porážce 0:2 od fotbalistů Mexika je na pokraji vyřazení už v základní skupině a znovu se na ni z domova valí jedna vlna kritiky za druhou.

"Ještě nesedí v letadle směr Paříž, ale jejich charterový let je už v podstatě připraven," napsal včera deník L'Équipe. "Dívali jsme se na bitevní pole plné zničených budov. Takový byl náš národní tým. Pár slz nic nespraví," dodal.

To list Le Figaro přirovnal zápas k slavné Napoleonově porážce z roku 1815, od které včera uplynulo přesně 195 let. "Bylo to úplné Waterloo v Jižní Africe."

Francii teď zbývá jen vyhrát poslední utkání s Jihoafrickou republikou a doufat, že zápas Mexika s Uruguayí neskončí remízou, která by oběma zemím stačila k postupu do vyřazovací fáze.

Největší radost z francouzského neúspěchu mají jednoznačně v Irsku. I po víc než půlroce si v Dublinu pamatují, jak Thierry Henry přihrál rukou na gól, díky kterému Francie na mistrovství z baráže kvalifikace postoupila.

"Kvůli tomuhle teď určitě nikdo slzy ronit nebude," komentoval uštěpačně vystoupení obhájců stříbra irský list Examiner. "Přesně tohle si Francouzi zaslouží," neodpustil si škodolibost ani komentátor Irish Times.

Také ve Francii se už dlouho ozývají hlasy, že si současný francouzský tým šampionát vlastně nezaslouží. A s přibývajícím časem se neustávající kritika jen stupňuje. "Jsem zklamaný předvedenou hrou, čekal jsem od nás daleko víc," nechal se slyšet třeba legendární záložník Zinedine Zidane. Právě on dovedl Francii k titulu mistra světa v roce 1998 a o dva roky později i ke koruně evropských šampionů.

Jenže hráči ze zlaté generace se pomalu loučili s reprezentační kariérou a dnes z nich zbyl jen Henry. Jejich konec v národním týmu předznamenal také konec slavné éry francouzského fotbalu.

"Jsme malý fotbalový národ"
Přestože současný kouč Raymond Domenech před čtyřmi lety dovedl Francii do finále šampionátu v Německu, jsou právě k němu nejčastěji směřována slova nedůvěry. Prý příliš preferuje defenzivní hru, opomíjí talentované hráče a neumí jim vštípit týmové smýšlení. Francouzi nebojují jeden za všechny a všichni za jednoho. Duch Tří mušketýrů na trávníku ve francouzském provedení nezahlédnete.

Francouzští fotbalisté Domenecha přesto brání. "Není to jen problém kouče, ale také náš. Nejsme dostatečně dobří a musíme si to vyříkat," připustil kapitán týmu Patrice Evra. Rozpaky se už podle něj ale nedají zamaskovat "Najednou mám pocit, že jsme malý fotbalový národ."

Autor: Michal Hořejší