Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Francouzský tisk sní sen o druhé hvězdě. Belgický i přes prohru hráčům děkuje

Sport

  13:13
Paříž/Brusel - Francouzský tisk nešetří chválou fotbalové reprezentace po semifinálové výhře 1:0 nad Belgií na mistrovství světa v Rusku a nemůže se dočkat nedělního zápasu o zlato. Zatímco v zemi poraženého týmu se píše o konci snu, ve Francii „Modrý sen pokračuje“ a média věří, že současný tým naváže po 20 letech na triumf svých předchůdců.

MS ve fotbale 2018, Francie vs. Belgie: radost francouzských fanoušků. foto: Reuters

„Fantasticky co se týče ovládání hry a strategie Les Bleus zardousili Belgii,“ napsal sportovní deník L’Équipe. „Francouzský tým je ve finále. A udělal to, jako kdyby to byla ta nejnormálnější věc na světě. Vášnivě, metodicky, s převahou,“ dodal list. 

Deník Le Monde napsal, že úterní výhra, kterou zařídil gólem hlavou po rohu obránce Samuel Umtiti, nebyla snadná a panovaly obavy z „belgického úderu“. Přesto si „monstrózní“ Bleus dopřáli na březích Něvy postup do třetího finále MS v historii.

„A teď se pokusí připnout na dresy druhou hvězdu. Mají čtyři dny na zotavenou, o jeden víc než soupeř. Co se ale fyzičky týče, baterky mají ještě daleko k tomu, aby byly vybité,“ uvedl Le Mond. „Po hrdinském výkonu proti Belgii mohou Les Bleus snít o druhé hvězdě,“ přidal list Le Figaro.

MS ve fotbale 2018, Francie vs. Belgie: radost francouzských fanoušků.
MS ve fotbale 2018, Francie vs. Belgie: Lucas Hernandez (vpravo) slaví postup...

Podle Le Parisien se Francouzi už nyní ocitli v ráji a po finále se uvidí, zda fotbal přinese štěstí, jaké země zažila na domácím šampionátu v roce 1998, nebo ukáže, jak umí být tvrdý, jak to Zinédine Zidane a spol. poznali před dvanácti lety při neúspěšné snaze o zopakování finálového triumfu proti Itálii.

„Chceme od Les Bleus jediné: žádnou ‚hlavičku‘ a třeba zase Umtitiho, roh, hop a bude to,“ napsal list v připomínce incidentu z roku 2006, kdy Zidane nechvalně proslulým úderem hlavou v prodloužení finále MS v Německu poslal k zemi Itala Marka Materazziho. Francouzský tým pak prohrál na penalty.

Belgický tisk i přes prohru v semifinále fotbalistům poděkoval

Belgický tisk označil úterní porážku své fotbalové reprezentace s Francií (0:1) v semifinále mistrovství světa za "konec velkého snu". Tým se přesto dočkal poděkování a ocenění za celkový výkon na šampionátu v Rusku. Mužstvo pochválil i belgický ministr zahraničí Didier Reynders, podle něhož jsou nyní fotbaloví reprezentanti slavnější než belgické pivo či belgické pralinky.

Ekonomický deník L'Echo vyšel s titulní stránkou s nadpisem "Konec snu". Totéž konstatoval list La Libre Belgique, ale už na titulní stránce fotbalisty své země také pochválil. "Ďáblové, byli jste dobří," uvedl. Podle něj nebyli Belgičané vyřazeni silnějším soupeřem.

"Francie nebyla neporazitelná jako Argentina za Maradony," připomněl list vyřazení Belgie v semifinále MS v roce 1986. Fotbalistům poděkoval za to, že Belgie se díky nim stala na nějakou dobu nejlepším místem planety. "Je to čestný titul, ale i tak děkujeme," uvedl list.

I další belgické noviny Le Soir ocenily mužstvo za to, že tři týdny plnilo radostí a hrdostí celou zemi. "Na okamžik jsme zapomněli na hádky a starosti a strávili jsme několik dní v kolektivní radosti," připomněl deník, jak Belgičané poslední dny trávili v restauracích před obrazovkami s fotbalovými přenosy. 

"Belgie nevyhrála světové mistrovství, pravděpodobně ho nikdy nevyhraje, ale tým své poslání splnil," dodal komentátor listu. Podle něj Belgičané ukázali, že mají ve světovém fotbalu své místo.

Autor: