Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Funkcionáři kritizují Haška: Rezignací z nás udělal kašpary

Sport

  16:49
PRAHA - Ivan Hašek vyvolal svojí rezignací na post předsedy fotbalového svazu mezi některými funkcionáři rozčarování. Podle bývalého místopředsedy svazu Jiřího Kubíčka Hašek nenaplnil důvěru a důsledkem bude rozkol mezi českou a moravskou částí svazu. Haškův protikandidát při volbě v roce 2009 Luděk Vinš byl zaskočený. I proto zatím nemá rozmyšleno, zda se bude o funkci znovu ucházet.

Ivan Hašek rezignoval na post předsedy fotbalového svazu foto: ČTK

"Nechte mi čas si to promyslet. Zatím jsem Ivanovým rozhodnutím hodně překvapený," uvedl Vinš v telefonickém rozhovoru s ČTK. Prý Haškovo rozhodnutí nechápe. "Pochopil bych, kdyby to bylo z rodinných či zdravotních důvodů. Ale po dvou letech říci, že splnil úkol a že svaz stabilizoval, mi přijde jako neadekvátní důvod k tomu, aby nedodržel závazek a nenaplnil důvěru," dodal prezident Viktorie Žižkov.

Také ho prý překvapilo Haškovo prohlášení, že už při svém zvolení v roce 2009 počítal s tím, že ve funkci zůstane jen dva roky. "O tom ale nikdo nevěděl. Kdyby to řekl už tenkrát, tak to mohlo probíhat jinak," dodal Vinš.

O rezignaci Ivana Haška čtěte více

Naopak Kubíčka Haškovo rozhodnutí nepřekvapilo. "Už ve čtvrtek mi v Al Ahlí potvrdili, že tam jde Hašek trénovat. Původně jsem si ale myslel, že rezignuje jen tehdy, pokud nebudou přijaty nové stanovy. On to měl ale připravené tak, že rezignuje v každém případě," řekl Kubíček. Také podle něj jde o nenaplnění důvěry. "Když si někdo řekne o důvěru, tu dostane a pak po dvou letech skončí, to mi přijde jako taškařice století.

Anketa

Naplnil Ivan Hašek očekávání na postu šéfa českého fotbalu?

Ano. Uklidnil fotbalovou scénu, vrátil jí po skandálech důvěryhodnost, nastartoval změny. 28
Částečně naplnil. Něco se mu povedlo, někde si vylámal zuby. 92
Ne. Prostředí ho semlelo a český fotbal se nadále plácá v bahně. 1087
Nevím. 30

Připomíná mi to situaci z před dvou let, kdy jsem Haška čtyři roky podporoval na hranici sebeobětování a on mě pak odstavil na druhou kolej," doplnil Kubíček. Obává se však toho, že Haškova rezignace bude mít velký dopad na český fotbal. "Celá dvouletá stabilizace bude k ničemu. Hašek měl sjednotit českou a moravskou komoru. A nastane naprostý rozkol," očekává Kubíček.

"Moravští delegáti se teď musí cítit jako kašpaři, protože přijali nové stanovy, které jsou výrazně protimoravské, a pak se stane tohle." Jako jediného vhodného kandidáta na post předsedy nyní Kubíček vidí bývalého generálního sekretáře Petra Fouska. "To je jediný nezávislý člověk, který je schopen sjednotit Čechy a Moravu. Navíc má dobré postavení u UEFA," dodal Kubíček.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!