Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kokain, řízení v opilosti, legrace s rozhodčím. Gascoigne bavil i pohoršoval

Sport

  12:20
PRAHA - Bývalý anglický fotbalista Paul Gascoigne byl potrestán veřejně prospěšnými pracemi a pokutou za další dva výstřelky. Prvním je obtěžování své bývalé přítelkyně na twitteru, druhým rozbité brýle fotografa, který jej pronásledoval a podle obhájce exreprezentanta chtěl vyprovokovat k agresi. Jedná se o další v nekonečné řadě kontroverzí známého bouřliváka.

Bývalý anglický fotbalista Paul Gascoigne. foto: Reuters

Osmačtyřicetiletý Gascoigne byl považován za jeden z největších talentů anglického fotbalu. V dobách své největší slávy zářil v reprezentaci, na klubové úrovni se mu dařilo v dresech Newcastlu, Tottenhamu, Lazia či Glasgow Rangers. Své nadání ale utápěl v alkoholu i tvrdých drogách.

Sedmkrát v léčebně

Populární “Gazza“ se poprvé léčil ze závislosti na alkoholu v roce 1998. Do léčebny jej poslal jeho tehdejší trenér Bobby Robson, který našel svého svěřence v bezvědomí. Údajně měl vypít dvaatřicet skleniček whisky...

Gascoigne v průběhu dalších let nastoupil do léčebny ještě šestkrát, nikdy se však závislosti na alkoholu úplně nezbavil. Ve svých autobiografiích pak přiznal, že užíval i kokain a vyznal se i z gamblerství či nadměrné konzumace energetických drinků. Kromě toho kouřil jednu cigaretu za druhou. A to doslova, jedná se o metodu tzv. ‚chain smoking‘.

Několikrát byl zadržen za řízení v opilosti a čelil kvůli tomu řadě obvinění. Místo vězení však končil v léčebně.

V roce 2008 čelil Gascoigne bankrotu kvůli neplacení daní. Dlužil tehdy více než dvě stě tisíc liber. Vleklý spor se mu však podařilo ustát, o tři roky později se navzdory tomu, že státu stále dlužil, bankrotu vyhnul.

Bavil i pobuřoval

Bouřlivákem byl však i na hřišti. Fanoušky dokázal pobavit i pohoršit.

To první se mu povedlo během utkání Glasgow Rangers proti Hibernians v roce 1995. Rozhodčímu Dougiemu Smithovi upadla na trávník žlutá karta. Gascoigne ji zvedl a běžel vrátit. Ještě předtím s ní však arbitra “napomenul“. Smith však na rozdíl od diváků neměl náladu na žerty a hned žlutou ukázal hráči.

Mnohem větší dopad měl však jiný Gascoignův kousek. Při vyhecovaném derby mezi glasgowskými rivaly Rangers a Celtic dal gól, který oslavil tak, že z něj byli příznivci soupeře nepříčetní.

Ihned po skórování totiž zahrál na imaginární flétnu. Tento nástroj používali protestanti v burcování proti katolíkům. Nevhodné gesto řešilo celé Skotsko. Gascoigne se bránil, že jen udělal to, co mu někdo před zápasem poradil. Vedení Glasgow jej však stejně potrestalo vysokou pokutou.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...