Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Gebre Selassie: Euro je šance se ukázat

Sport

  21:26
BAD WALTERSDORF (Rakousko) - S Libercem zažil sezonu snů, kterou ještě touží korunovat na evropském šampionátu. Fotbalový obránce Theodor Gebre Selassie částečně obětoval velkolepé mistrovské oslavy Severočechů, aby byl dokonale nachystaný na dosavadní vrchol své kariéry. Gebre Selassie českou reprezentaci touží "nakazit" vítěznou náladou.

Theodor Gebre Selassie před Eurem foto: ČTK

"Sezona byla zatím opravdu dobrá a teď je ještě možnost ji o něco vylepšit," řekl Gebre Selassie při čtvrtečním setkání s novináři v rakouském Bad Waltersdorfu, kde je s českou reprezentací na soustředění před ME.

Pětadvacetiletý zadák je pro kouče Michala Bílka jasnou volbou na pravý kraj obrany, byť obránce s etiopskými kořeny v národním týmu debutoval teprve před rokem. Gebre Selassie také před možná životní akcí nechce podcenit žádnou maličkost. Zatímco jeho spoluhráči z Liberce zapíjeli titul čtyři dny, on už druhý den po posledním zápase "řadil zpátečku".

"Myslím, že oslavy byly odpovídající úspěchu, jakého jsme dosáhli. Ale já se to při nich snažil brát tak, abych si všechno pamatoval. Neslavil jsem tolik jako kluci, ale vzpomínky mám i tak hezké," vyprávěl rodák z Velkého Meziříčí s úsměvem.

Zláká ho jen zajímavá nabídka

Pranic mu ale nevadí, že si libereckou jízdu nemohl vychutnat tak, jak by si možná přál. Gebre Selassie prý měl hned po titulu v hlavně myšlenky na reprezentaci. "Těch největších akcí jsem se ani moc neúčastnil, udržoval jsem se tréninkem. Hned v neděli po posledním zápase jsem myslel na to, že pojedu pryč s reprezentací," řekl Gebre Selassie. Na šampionát se mu prý s mistrovským titulem v kapse pojede lépe, než kdyby s Libercem v dostizích o ligový titul neuspěl. "Je lepší jet na šampionát po úspěchu než po nějaké depce," vysvětlil Gebre Selassie.

Blížící se Euro vnímá i jako šanci, jak na sebe upozornit. Gebre Selassie netají, že by se nebránil zahraničnímu angažmá. "Mistrovství Evropy je šance se ukázat. Ale nechci být nervózní nebo mít strach. Jen bych si to všechno kazil. Vždyť by na mistrovství chtěla jet spousta lidí," uvedl Gebre Selassie.

Nad možným přestupem prý před Eurem myslet nechce. V jednom má jasno: z Liberce, kde ho láká možnost hrát kvalifikaci o Ligu mistrů, půjde jen v případě smysluplné nabídky. "Jsem nakloněný tomu, abych se posunul někam dál. Ale z Liberce půjdu jen tam, kde budu cítit, že o mě opravdu stojí. A ne se tlačit někam na sílu. Nemám ani vysněnou soutěž," řekl Gebre Selassie.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!