Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Gent - Liberec 1:2. Severočeši se nevzdali, přesto o postup ze skupiny přišli

Sport

  18:28
Gent - Fotbalisté Liberce vyhráli v předposledním 5. kole skupiny Evropské ligy v Gentu 2:1, po remíze Crvené zvezdy Bělehrad s Hoffenheimem ale ztratili i teoretickou naději na postup. Slovan poslal do vedení ve 32. minutě Kamso Mara a pojistku přidal v 55. minutě Taras Kačaraba. Za domácí vzápětí snížil Roman Jaremčuk. Utkání se kvůli opatřením proti koronaviru hrálo bez diváků.

Liberec v utkání Evropské ligy proti Gentu foto: Reuters

Liberec navázal na úvodní domácí vítězství 1:0 nad Gentem a druhý tým předčasně ukončené minulé sezony belgické ligy překvapivě porazil i podruhé. Další tři duely skupiny ale Severočeši prohráli a před závěrečným zápasem za týden doma s Crvenou zvezdou už nemohou postoupit. Slovan ztrácí na bělehradského soupeře nedostižné čtyři body, má ale jistotu, že skončí v tabulce třetí před Gentem, který je bez bodu.

UTKÁNÍ MŮŽETE SLEDOVAT ŽIVĚ ZDE

Zápas českého mužského týmu poprvé v pohárových soutěžích UEFA řídila žena. Utkání v Gentu rozhodovala trojice ukrajinských sudí v čele s hlavní Katerynou Monzulovou.

Liberec v utkání Evropské ligy proti Gentu
Liberec v utkání Evropské ligy proti Gentu

KAA Gent - Slovan Liberec 1:2 (0:1)

Branky: 59. Jaremčuk - 32. Mara, 55. Kačaraba. Rozhodčí: Monzulová - Ardaševová, Strilecká (všechny Ukr.). ŽK: Mohammadí, Kums, Hanche-Olsen, Bukari, Jaremčuk - Mara, Matoušek, Sadílek, Rabušic. Bez diváků.

Gent: Bolat - Hanche-Olsen, Arslanagic, Fortuna - Castro-Montes (57. Kleindienst), Dorsch, Owusu (62. Bezus), Kums, Mohammadí - Bukari - Jaremčuk. Trenér: De Decker.

Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Jugas, Mikula - Sadílek - Pešek (74. Matoušek), Mara, Beran (67. Hromada), Mosquera - Hilál (85. Rabušic). Trenér: Hoftych.

Gent stejně jako v úvodním vzájemném duelu od úvodu více držel míč a byl aktivnější, ale znovu se mu nevedlo ve finální fázi. V šesté minutě se dostal do otevřené obrany Bukari a hosty poprvé zachránil brankář Nguyen, který zmenšil úhel a střelu vyrazil.

Poté se domácí u rozhodčí Monzulové marně dožadovali penalty a na druhé straně v dobré pozici hlavičkoval vedle Hilál. V 21. minutě měl další šanci Bukari, z úhlu ale Nguyena opět nepřekonal. Následně pálil vedle Jaremčuk.

Ve 32. minutě nečekaně otevřeli skóre po povedeném brejku Severočeši. Mara si narazil míč s Peškem a ve vápně s pomočí teče Mohamaddího překonal brankáře Bolata. Liberec se prosadil z první střely mezi tyče.

Gent, kterému patří v belgické lize až 11. místo, inkasovaný gól rozhodil a hosté brzy po přestávce zvýšili. Z přímého kopu z hranice vápna ještě Hilál trefil brankáře Bolata, ale v 55. minutě už Liberečtí dotlačili po závaru míč za čáru. Gól byl připsán Kačarabovi.

V 59. minutě domácí snížili, po narážečce s Dorschem se trefil zhruba z 20 metrů přesně k tyči Jaremčuk. Vzápětí mohl odpovědět Hilál, ale radost mu zkazila tyč. Bahrajnský útočník se neprosadil ani v 80. minutě, kdy nevyužil sólový únik. Hosty už to ale nemuselo příliš mrzet, v nervózním závěru plném žlutých karet cenné vítězství udrželi.

Pavel Hoftych (trenér Liberce): „Myslím, že jsme sehráli dobrý zápas. Je vidět, že mužstvo po covidovém výpadku už je dotrénované. Už v předešlém zápase se Hoffenheimem bylo vidět, že se vracíme do běžecké a herní formy. Tam to na soupeře nestačilo, dnes jsme až na určité momenty stačili. Hráli jsme aktivně, každý hráč ze sebe vydal maximum a za to jsme byli odměněni vítězstvím. Dokázali jsme s nimi podruhé zvítězit, čehož si hodně ceníme. Nenašel bych jediného hráče, který hrál pod své možnosti. Za mě postoupila dál dvě nejlepší mužstva, jsem rád, že my jsme udělali nějaké body do koeficientu, a snad ještě nějaké přidáme s Crvenou zvezdou.“

Jakub Pešek (záložník Liberce): „Jsou to krásné pocity, protože jsme stáli před velkým týmem, který hrál fakt kvalitně. My jsme je zaslouženě týmovým výkonem přetlačili. Jsem za to strašně šťastný. Škoda, že jsme dostali ten gól na 1:2, že jsme byli pod větším tlakem. Ale měli jsme tam zase náznaky, že jsme mohli zvýšit vedení. Konec byl takový nervózní a hektický, ale šli jsme si za tím vítězstvím víc.“

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!