130 let

Souboj Simoneho Perotty z Itálie (v modrém) a ghanského reprezentanta Michela Essiena. | foto: AFP

Ghana? Krok do neznáma

Sport
  •   9:51
WESTERBURG - Tohle je jiný fotbalový svět. Nepoznaný a neprobádaný. České fotbalisty česká na světovém šampionátu druhý krok do neznáma. Už zítra se postaví Ghaně.

„Je to něco jiného než evropský fotbal, který hraju celý život,“ věděl obránce David Rozehnal.

Mistrovství světa přináší unikátní možnost potkat soupeře, na něž není snadné narazit. Všechny kvalifikace se hrají v kontinentálních zónách. A na Poháru FIFA, soutěži pro elitní výběry kontinentů, bylo mužstvo jenom v roce 1997.

Skoro deset let pak samostatná reprezentace nepotkala soupeře z Afriky.  A vlastně se s ním střetla pouze jednou. V prosinci 1996, po stříbrném EURO, na turnaji o pohár krále Hassana II. v Maroku.

Tam tým porazil Nigérii 2:1. A předtím? Tři duely Československa s Egyptem. Nic víc. „Američané? Ghana? To jsou soupeři, které vůbec neznám,“ říkal hned po prosincovém losu turnaje v Lipsku kouč Brückner.

Konfrontace s Afrikou

Ghana je teprve čtvrtou zemí z černého kontinentu, proti níž čeští nebo českoslovenští hráči nastoupí.

Předchozí výsledky:
1957
Egypt - Československo 1:2 (přátelské utkání)
1990 Československo - Egypt 0:1 (přátelské utkání)
1992 Egypt - Československo 2:0 (přátelské utkání)
1996 Česko - Nigérie 2:1 (pohár Hassana II.)
1997 Česko - JAR 2:2 (Pohár FIFA)

Výběr USA nastudoval dokonale, což dokázala bezvadná hra a vítězství 3:0. Teď už hráče pomalu zásobuje informacemi o Ghaně. Včera dopoledne, ještě před tréninkem, viděli první video.

Příprava na neznámého soupeře ovšem není o nic podrobnější než jindy. Neliší se od obvyklých soubojů s evropskými mužstvy. „Je to stejné, trenér je má zmapované,“ přikývl obránce Martin Jiránek.

To ale neznamená, že budou Ghaňané hrát stejně jako evropské výběry. Řada z nich jich nastupuje na starém kontinentu, ale na pojetí hry je pořád vidět africký styl. Atletická připravenost spojená s výtečnou technikou. A také některé nedostatky v taktice. „Jsou výbušní a rychlí, ale nepřekvapí nás ničím,“ mínil kapitán Tomáš Galásek.

Afričané umí zazářit i zcela vyhořet. Jsou nevyzpytatelní. Na mistrovství světa zatím nikdy nepřekročili hranici čtvrtfinále. A v Německu ještě nevyhráli jediný zápas.

Jejich inspirace je jasná, kouzla Brazilců a radost ze hry. „Evropané jsou disciplinovanější, Afričané hrají na sebe. Ale když to třeba čtyřem z nich skvěle sedne, můžou překvapit,“ odhadoval Jiránek.

Proti Afričanům hrál Rozehnal
Největší zkušenost s africkým fotbalem má stoper Rozehnal. V belgické lize ještě před rokem nastupoval v dresu Brugg proti Beverenu. Ten tým je světová rarita. Na soupisce má totiž prakticky jenom hráče z Pobřeží slonoviny.

„Bylo to jiné mužstvo, velmi fotbalové,“ chválil Rozehnal. „Kdyby přidali trochu taktiky a víc bránili, byli by do třetího místa. U nich ale hrál technicky i stoper ve vápně.“

Ghana ale není Beveren. Bude daleko vyspělejší. Reprezentanti si osahají špičkový africký fotbal.

Autor:
  • Mohlo by vás zajímat