Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Giggs si chce zahrát s Beckhamem na olympiádě

Sport

  15:50
LONDÝN - Dlouholetá opora Manchesteru United a muž s nejvíce trofejemi v britském fotbalu Ryan Giggs by se letos mohl dočkat svého premiérového startu na velkém turnaji. Bývalý velšský reprezentant je ve výběru hráčů, z nichž by mohlo vzejít trio povolených starších členů britského týmu pro olympijské hry v Londýně.

Fotbalista Manchesteru United Ryan Giggs foto: Reuters

Mužstvo sestavuje anglická Fotbalová asociace, která rozeslala dopisy 191 hráčům z Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska, u nichž zjišťovala jejich zájem hrát za první britský olympijský tým od roku 1960. "Mělo to mimořádnou odezvu. Potvrzuje to naše předpoklady, že o reprezentaci Británie na olympijských hrách v Londýně bude mezi hráči velký zájem," uvedl mluvčí Britské olympijské asociace (BOA) Darryl Seibel.

Wales, Skotsko a Severní Irsko sice oficiálně účast na tvorbě týmu odmítly, nicméně podle BOA na výzvu reagovalo negativně pouze sedm nejmenovaných hráčů. Osmatřicetiletý Giggs je ikonou Manchesteru United, za nějž odehrál rekordních 895 zápasů a získal s ním 25 velkých trofejí. Nikdy však nestartoval na velké reprezentační akci, protože na mistrovství Evropy či světa se Wales nekvalifikoval od čtvrtfinále ME 1976, jež se tehdy hrálo systémem doma-venku.

Giggs by se mohl teoreticky v britském týmu sejít s bývalým spoluhráčem z Manchesteru Davidem Beckhamem, jenž o své touze zahrát si na OH mluví už delší dobu. Olympijský turnaj je tradičně pro fotbalisty do 23 let, nicméně každé mužstvo má právo nominovat tři starší hráče.

Autor: