Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Čech si vzpomněl na rok 2004, pak opět dostal gól v první minutě

Petr Čech

  13:00
LONDÝN - Brankář Chelsea Petr Čech si před zápasem anglické ligy se Southamptonem vzpomněl na rok 2004, kdy ho stejný soupeř překonal už po deseti vteřinách hry. Paradoxně se tato situace téměř do puntíku opakovala a reprezentační gólman v neděli lovil míč ze sítě po 13 vteřinách. Čech byl nakonec rád, že londýnský tým podobně jako před devíti lety duel otočil a doma zvítězil 3:1.

Brankář fotbalistů Chelsea Petr Čech foto: ČTK

"Já si před zápasem paradoxně vybavil rok 2004 a můj druhý zápas za Chelsea na Stamford Bridge. Hráli jsme taky se Southamptonem. Prakticky hned z rozehrávky Joe Cole namazal míč Beattiemu a ten mi dal gól. Tehdy to bylo deset vteřin od výkopu, teď se prakticky stejná situace ironií osudu opakovala. Ale stejně jako v tom roce 2004 se nám povedlo zápas otočit," uvedl Čech.

V neděli pro změnu chyboval Michael Essien, který přihrál do úniku hostujícímu Jayi Rodriguezovi. Spoluhráči ale ghanskému záložníkovi kiks nevyčítali. "To by byla hloupost, vůbec jsme to neřešili. Chybu může udělat každý. Myslím, že jinak Michael odehrál dobrý zápas. V poločase střídal, ale bylo to jen kvůli tomu, že tam trenér dal druhého útočníka a změnil rozestavení," konstatoval jednatřicetiletý brankář. Věřil, že Chelsea před vlastním publikem špatně rozehraný zápas otočí a získá tři body. "Ve druhé půli jsme jasně dominovali a mohlo to skončit i vyšším rozdílem, protože jsme měli ještě další šance," poznamenal Čech.

Terry oslavil gólm 400. ligový start

Měl radost ze spoluhráče Johna Terryho, jenž gólem oslavil 400. ligový start. Jednou se trefil i druhý stoper Gary Cahill. "Měli jsme hodně standardek a díky tomu se po centrech dokázali prosadit. John Terry navíc stylově oslavil svůj 400. zápas v Premier League. Když někdo odehraje 400 zápasů v nejlepší lize na světě, zaslouží uznání," podotkl plzeňský rodák. Chelsea se díky výhře a ztrátě konkurentů v tabulce posunula na druhé místo za londýnského rivala Arsenal. "Je dobře, že jsme to zvládli. Vždyť jedním z nich je i Southampton. Kdyby u nás vyhrál, tak je o bod před námi. Takhle ztrácíme čtyři body na Arsenal. Uvidí se, kdo zvládne nejlíp to těžké období kolem Vánoc a na přelomu roku, kdy se během tří týdnů hraje asi deset zápasů," upozornil Čech.

Fotbalista Chelsea John Terry

Rád by si v příštím středečním zápase s předposledním Sunderlandem zahrál proti reprezentačnímu kolegovi Ondřeji Čelůstkovi. "Doufám, že nastoupí, protože teď v základu nebyl a na hřiště šel až v závěru. Tam to nikdy nejsou lehké zápasy. Soupeř se navíc po příchodu nového trenéra trochu zvedl, ale doufám, že to zvládneme," dodal bývalý gólman Blšan, Sparty Praha a Rennes.

Autoři: ,