Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Gólový zabiják Pekhart: Trpěl jsem. Konečně jsem dostal šanci ukázat se

Sport

  21:10
PRAHA - Dlouho jen zahříval lavičku, ale jakmile dostal první šanci v základní sestavě Sparty, hned se odvděčil dvěma parádními góly. "Doteď jsem neměl moc šancí se ukázat, tak snad se to teď zlomilo," doufal fotbalista Tomáš Pekhart (21), jenž v sobotu sestřelil Brno a dokázal, že si podzimní střeleckou formu z­ Jablonce nezapomněl přenést do hostování na Letné.

Sparta - Brno (Pekhart v akci). foto: ČTK

Jak moc se vám ulevilo, že jste se konečně trefil?
Kvůli trestu od disciplinární komise fotbalového svazu jsem dva zápasy nehrál a s tím pak bylo spojené i to, že jsem nasbíral jen na pár minut v těžkých zápasech s Liverpoolem a Plzní. Bylo to zbytečné, musel jsem si to protrpět a koukat na zápasy Sparty v televizi nebo z lavičky. Čekal jsem, až dostanu příležitost od začátku utkání, a teď se to podařilo. Jsem proto spokojený.

Především váš první gól stál opravdu za to...
Nejdřív jsem dostal super balon, posunul si ho levou nohou směrem do vápna a čekal, co udělá brankář. Ten mi padal po nohy, tak jsem ho přehodil. Při druhém gólu už jsem jen dorážel do prázdné brány, tam udělal nejvíc práce nahrávač Leo Kweuke. Byla to jeho trefa.

Vyhovovala vám spolupráce s ­kamerunským obrem? Jak spolu komunikujete?
Bylo to dobrý. Doufám ale, že s­ přibývajícími zápasy, které spolu snad ještě odehrajeme, se to bude dál zlepšovat. Mluvíme spolu anglicky, to mu jde celkem obstojně.

Proti Jablonci může Pekhart hrát

Zatímco pro Českou televizi generální sportovní manažer Sparty Jozef Chovanec mlžil, při pozápasovém povídání s novináři přiznal. Proti Jablonci může kanonýr Tomáš Pekhart hrát. Naoplátku nemají ve svých smlouvách na hostování žádný zákaz ani Lukášové Třešňák a Hejda. Ti zamířili v zimním termínu opačným směrem - teda ze Sparty do Jablonce.

Klidně jste mohl oslavit i hattrick. Šancí jste měl dostatek...
Stačilo jen, abych jednu z nich využil. Chvíli předtím, než jsem střídal, mi Venca Kadlec ještě pěkně nahrál. Jenže já jsem na míč ani nedosáhl. Škoda, že mi tam ten třetí gól dneska nespadnul, mohl jsem napodobit Davida Lafatu.

Ten dal minulý týden za Jablonec hattrick proti Hradci Králové a dohonil vás v čele tabulky ligových střelců. Jste rád, že jste zase zpátky na trůnu?
Každý útočník potřebuje dávat góly a má z toho samozřejmě radost on i celý tým. Toho se držím. S Davidem jsem v kontaktu a ­taky jsem mu blahopřál. Mám radost, že se Jablonci daří i beze mě, ale musí zůstat v tabulce za Spartou.

Po reprezentační přestávce hrajete právě proti klubu, kde jste na podzim tak zářil. Očekáváte velkou bitvu?
Doufám, že nastoupím. Byl by to pro mě opravdu výjimečný zápas. V Jablonci se totiž body získávají těžko, protože je v domácím prostředí opravdu silný.

Kdy jste se vlastně dozvěděl, že proti Brnu nastoupíte v základní sestavě?
Těsně před zápasem. Ale tušil jsem už předtím na tréninku, protože jsme na nacvičovali taktiku a já byl mezi fotbalisty ze základní jedenáctky. Trenéři si to můžou do začátku zápasu ještě rozmyslet, ale tentokrát to vyšlo.

Sparta - Brno (Jozef Chovanec).

Nesl jste rozpačitý začátek ve Spartě hodně těžce?
Nebylo to jednoduché, ale teď jsem si snad řekl o místo v týmu. Hodně se mi ulevilo.

Pořád se ale mluví o tom, že v ­létě přestoupíte do německého Norimberku...
Četl jsem to v novinách. Teď jsem šťastný za každý gól ve Spartě a neřeším, co bude za pár měsíců. Na to přijde vhodná doba později a ­já se tím nehodlám nerozptylovat. Soustředím se na současný klub a reprezentaci, kde máme skvělou partu a čeká nás mistrovství Evropy do jednadvaceti let.

Takže prožíváte i bitvu o titul s­Plzní, která znovu nezaváhala?
Musíme prostě spoléhat na to, že nebude vyhrávat pořád, ale taky jednou nebo dvakrát klopýtne.