Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Góly vyřeší všechny problémy. Soupeře Slavie táhne zabiják Morelos, pověst mu kazí časté výstřelky

Alfredo Morelos. foto: Twitter.com/ WATP

Glasgow - Obrana Slavie nemá v české lize konkurenci a svou kvalitu potvrzuje i na evropské scéně. Leicester vynulovala, teď se chystá na Rangers. Sešívaní nestojí proti hvězdami nabitému soupeři, ale musí se mít na pozoru. Zvlášť před Alfredem Morelosem. Čtyřiadvacetiletý tahoun ofenzivy skotského celku v mnoha ohledech připomíná Jamieho Vardyho. Na trávníku umí být extrémně nepříjemný, je tak trochu svůj, ale především střílí góly jako na běžícím páse.
  18:39

Kolumbijský útočník vyrůstal v chudobě a prostředí plném drog, v dětství přišel o mladší sestru. Jeho otec jezdil po městě s kolečkem a prodával ovoce, Morelos si s kamarády kopal na ulici. Jako teenager opustil zbytek rodiny a vydal se za svým snem, kariérou profesionálního fotbalisty, do Medellínu. A sen se mu skutečně splnil.

Zkraje roku 2016 učinil překvapivý krok, když odešel do finského HJK Helsinky. Angažmá na severu Evropy se mu však nesmírně vydařilo. Za 62 zápasů nasázel 46 branek. 

„Byl jiný než ostatní. Silný a dá se říct, že i trochu arogantní. Góly pro něj znamenaly všechno,“ prohlásil bývalý hráč Rangers Jonathan Johansson, který ve Finsku sledoval talentované hráče.

Vysvětlení nátury a přístupu kolumbijského reprezentanta přinesl pro web The Athletic jeho mládežnický kouč Carlos Restrepo: „Jako dítě musel překonat řadu překážek, vyrostl z něj opravdový válečník. Došel k přesvědčení, že góly fungují jako řešení veškerých problémů. Přináší nové příležitosti, peníze a pozornost ostatních.“

Morelos přestoupil k Rangers v létě 2017 za 1,2 milionu eur. Hned v první sezoně se uvedl 18 trefami. V dalším ročníku se prosadil třicetkrát, loni devětadvacetkrát. Někteří fanoušci si jej zamilovali. Jiní tvrdili, že je pro klub přítěží. 

Důvodem byl nedostatek disciplíny. Jednačtyřicet žlutých a sedm červených karet za necelé čtyři sezony ve Skotsku hovoří za vše. Většina z nich pramenila z důrazné hry, ale rodák z Cereté také zbytečně oplácel, simuloval a nechával se vyprovokovat.

Psychicky nezvládal především vyhrocená derby o vládce Glasgow, proti Celticu nedohrál hned dvakrát. Po jednom z vyloučení poslal cestou do šaten fanouškům úhlavního rivala nenávistný vzkaz tím, že si přejel prstem po krku. Jeho renomé v zeleno-bílém táboře bylo v té době už pořádně pošramoceno, o několik měsíců dříve totiž loktem knockoutoval kapitána Scotta Browna. 

„Trest ho nemine, zaplatí pokutu. Budu apelovat na vedení klubu, aby peníze dostali fanoušci, kteří na zápas přišli. Nechal je ve štychu, stejně jako zbytek týmu. Pořád ho budu chránit, je to fantastický fotbalista, ale dostal se za hranu, tohle se nesmí opakovat,“ neskrýval frustraci trenér Steven Gerrard.

„Jsem temperamentní, obzvlášť na hřišti. Některé karty jsem si nezasloužil, některé ano. Všichni děláme chyby,“ říká Morelos. „Vím, že se musím zbytečných vyloučení vyvarovat. Snažím se na tom pracovat,“ předsevzal si.

Snaha o nápravu problémového hráče se zřejmě začíná dařit. Morelos touto sezonou zatím proplouvá bez vyloučení. Navíc si i nadále udržuje solidní statistiky. K fantastické jízdě Rangers za již jistým ligovým titulem přispěl deseti brankami, v Evropské lize dosud zaznamenal tři góly a sedm asistencí. 

Jeho tržní hodnota se vyšplhala ke 12 milionům eur, dobrými výkony si říká o angažmá v některé z předních evropských soutěží, takže to Rangers s jeho udržením bude mít těžké.

A problémy čekají i stopery Slavie. Kolumbijský zabiják se sice zklidnil, ale na hřišti stále nevynechá jediný souboj, pro ránu nejde daleko. „Podobně horkokrevný je i na tréninku. Hraje, jako by pro něj každý zápas byl tím posledním. Rozhodně je lepší ho mít na své straně než proti sobě,“ uvedl záložník Rangers Ryan Jack. 

Se spoluhráči přezdívají Morelosovi El Búfalo, což v překladu znamená buvol. Kúdela, Zima a ostatní sešívaní si s ním určitě užijí své. Typologicky velmi podobného Vardyho ale ubránili s obdivuhodným přehledem, a tak se jistě nechtějí nechat vyškolit ani Morelosem.