Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Gonzalo Higuaín zářil. Vstřelil hattrick a stal se nejlepším střelcem MS

Sport

  9:46
JOHANNESBURG/PRAHA - Dlouho odmítal pozvánky do juniorských reprezentací, aby se mohl rozhodnout, za kterou zemi bude nastupovat. Otec ho přemlouval, aby si vybral Francii, ve které se narodil. Když však přišla od trenéra Diega Maradony pozvánka na poslední dva kvalifikační zápasy o fotbalové mistrovství světa, dal definitivně přednost Argentině. Dnes už dvaadvacetiletý útočník Gonzalo Higuaín ví, že si vybral správně...

Higuaín foto: Reuters

Včera se hráč přezdívaný "El Pipita" trefil proti Jižní Koreji hned třikrát. Hattrickem prakticky zajistil Argentině postup ze skupiny a stal se také zatím nejlepším střelcem šampionátu. "Je to moc krásný pocit vyhrát a konečně pomoci týmu," rozplýval se rodák z francouzského Brestu. "Zasloužili jsme si zvítězit a jen nás to utvrdilo v tom, že máme hrát svůj fotbal a nehledět na kritiky," dodal.

Higuaín a Maradona.

Pod vítězství 4:1 se začal podepisovat až poté, co si korejský útočník Pak Čchu Jong dal nešťastný vlastní gól. Nejdříve skóroval hlavičkou a pak dvěma dorážkami po přihrávkách nejlepšího hráče současnosti Lionela Messiho.

Na to, že jsou na klubové úrovni velkými konkurenty, jim to skvěle klapalo. Higuaín je totiž hráčem konkurenčního Realu Madrid a v tabulce střelců minulé sezony španělské ligy skončil na druhém místě právě za Messim z Barcelony.

Tentokrát ale svého slavnějšího reprezentačního kolegu zastínil a konečně se mu dostalo zasloužené pozornosti, protože jinak platí za přehlíženého a podceňovaného fotbalistu. V Madridu se mezi hvězdami typu Casillase, Kakáa či Cristiana Ronalda trochu ztrácí.

Argentina - Jižní Korea (Higuaín střílí branku).

Zářit začal v River Plate Zářivá budoucnost se mu ale předvídala už od mládí, když začínal s fotbalem v Jižní Americe. V argentinském River Plate se brzy stal klíčovým hráčem, podával stabilní výkony a pravidelně skóroval. Vrchol ovšem zažil až v roce 2006, kdy přestoupil do Realu Madrid za více než 300 milionů korun . Do Bílého baletu nakonec odešel s dalším argentinským talentem, Fernandem Gagem z Boky Juniors.

"Jsem pyšný, že si mě klub jako Real Madrid vůbec všiml. Je to pro mě velká šance," říkal tenkrát Higuaín. K mistrovským titulům z let 2007 a 2008 přispěl pouze jako náhradník, ale v minulé sezoně si konečně vybojoval místo v základní sestavě a důvěru odměnil sedmadvaceti góly.

Není divu, že si ho všimly i další evropské velkokluby a teď ho lákají. Třeba londýnská Chelsea za něj chtěla zaplatit až 850 milionů korun, ale Higuaín se rozhodl v Madridu zůstat a prodloužil smlouvu do roku 2016. Kdo bude mít po šampionátu zájem, bude si muset kvůli Higuaínovým gólům připlatit.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.