Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Grygerovi fotbal nechybí: Kvůli zdraví už jsem z něj neměl radost

Sport

  14:00
PRAHA - Hrával za Spartu, Ajax Amsterdam, Juventus Turín nebo Fulham. Uplynul však skoro rok, co Zdeněk Grygera kvůli nekončícím zdravotním potížím ukončil fotbalovou kariéru. "Věnuju se teď sportům, které jsem při fotbalu nemohl dělat," říká 33letý Grygera, bývalý reprezentant.

Bývalý český fotbalista Zdeněk Grygera foto: Mafra - Dalibor Glück

Nově se stal patronem charitativního projektu Zelený život - ligové kluby v něm chtějí pomáhat dětem a handicapovaným sportovcům.

Čím vás ten projekt oslovil?
Je příjemné, že můžu v rámci fotbalu pomoct dětem a handicapovaným, to mě táhlo. Mám s podobnými akcemi zkušenost ze své kariéry, budu to tady rád rozvíjet dál. Jsou i další věci, které plánujeme. Chceme Zelenému životu zajistit větší propagaci.

Pamatujete si na nějakou konkrétní akci z vašeho působení v Nizozemsku, Itálii či Anglii?
Nejvíc si vybavuji den s handicapovanými sportovci, když jsem byl v Ajaxu. Hráli jsme s nimi basketbal na vozíčku, i další soutěže. Sami jsme si mohli vyzkoušet, jak na tom jsou. Pro ně to byl velký zážitek.

Myslíte, že má Česko v tomhle směru co dohánět?
Je důležité, že se něco takového vůbec rozjelo a lidé z fotbalu jsou tomu naklonění. Všichni chtějí pracovat a pomáhat, to je nejdůležitější. Alena Šeredová tomu dala velké jméno, má s takovými projekty zkušenosti, budeme rádi, když se časem zapojí někdo další ze známých osobností nebo fotbalistů.

Jak to teď máte s fotbalem vy?
Teď hraju hokej, jednou týdně v neděli. Začal jsem dělat všechny sporty, které jsem dřív nemohl. Kromě hokeje i lyžování a tenis. Je to ale jen na rekreační úrovni, jednou se vyhraje, jednou se prohraje, žádné stresy.

A fotbal vůbec?
Taky. Dvakrát týdně máme takovou partu bývalých fotbalistů. Užívám si to. Zavrhnul jsem ale, že bych někde hrál nějakou soutěž. Chyběla by mi motivace, asi by mě pak fotbal tak nebavil a hrál bych jen z donucení. To nemá cenu. Už to bude rok, co jsem skončil - rychle to uteklo, což je dobře. Občas chodím komentovat do televize, párkrát jsem byl v Itálii, kam mě to pořád táhne.

Nechybí vám fotbal?
Z pozice hráče vůbec ne. Měl jsem velké zdravotní problémy, kvůli kterým jsem skončil. Psychicky to v závěru bylo náročné, člověk už z toho neměl radost, bylo to jen o tom, abych přežil trénink nebo zápas zdravý. Jinak se snažím u fotbalu zůstat a udržovat si přehled. Bavilo by mě u něj v nějaké roli zůstat, ale to se ještě uvidí. Zatím všechno kolem sebe jen sleduju.

Co jste tedy říkal zápasu Plzně na hřišti Manchesteru City?
Pěkné, od Plzně velmi dobrý výkon, ale síla Manchesteru se potvrdila. Dá se hrát s každým, jediný Bayern je někde jinde. Na ten Plzeň neměla, s Manchesterem se ve středu něco udělat dalo.

Co podle vás udělá s Plzní avizovaný odchod trenéra Vrby?
Záležet bude na tom, kdo ho nahradí. Když to bude ambiciózní trenér s kvalitou, nezacloumá to s nimi. Nový kouč bude pokračovat v práci pana Vrby, může i něco přidat, aby byla Plzeň ještě lepší. Podívejte se na Bayern: spekulovalo se, jestli mu může trenér Guardiola ještě něco dát, že prý není co zlepšit. A přece to jde, dal do hry Bayernu nové prvky, je teď možná ještě silnější.

Trenér Vrba se přesune k reprezentaci. Co s ní může dokázat?
Všichni věříme, že se nároďák dostane na Euro 2016. Pana Vrbu osobně neznám, ale byla to nejlepší možná varianta. Bude to něco jiného než vést klub. U reprezentace toho nejde moc natrénovat, nejvíc to bude o správném výběru a složení týmu.

Je před námi také poslední podzimní kolo ligy. Co říkáte na vývoj v tabulce, kde vede Sparta o pět bodů před Plzní?
Jsem hlavně rád, že vede Sparta o tolik bodů. (směje se) Sparta hraje stabilně dobře, její směr je správný. Doufám, že jí to vydrží i na jaře. Kromě ní a Plzně tady momentálně není jiný adept na titul.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!