Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Guardiola mu nebude nadále zabíjet kariéru, má radost Eboué po odchodu Tourého

Yaya Touré z Manchesteru City ve sněhové vánici (foto archiv). foto: ČTK/AP

Bývalý obránce Pobřeží slonoviny a Arsenalu Emmanuel Eboue je nadšený z toho, že vídí záložníka Yayu Tourého, jak opouští Manchester City. Podle něj jeho kariéru výrazně poznamenal současný trenér Manchesteru City Pep Guardiola. „Pro Yayu je to teď nejlepší rozhodnutí. Opustit Guardialovo teritorium znamená, že mu nebude nadále zabíjet kariéru,“ řekl Eboué při návštěvě Ugandy.
  8:00

Čtyřiatřicetiletý záložník Pobřezí slonoviny byl po svém příchodu z Barcelony v roce 2010 jedním ze základních kamenů úspěchu Manchesteru v novodobé historii. Jako důležitá součást týmu působil hlavně v mistrovských sezónách v roce 2012 a 2014.

Touré a Kompany.

V minulém ročníku ovšem přestal Touré pravidelně nastupovat v základní sestavě. Po podpisu jednoročního kontraktu nastoupil v perném zápřahu Manchesteru City pouze k 16 zápasům. V květnu ke konci ročníku navíc Guardiola potvrdil, že Touré po sezoně bude opouštět mužstvo.

Eboué, jenž byl v Ugandě na návštěvách fotbalových akademií, se rozpovídal o vztahu Tourého s Guardiolou. „Jako hráč se dostanete do situace, kdy nemůžete pracovat s trenérem. Kvůli svoji budoucnosti je pak lepší klub opustit. Je zcela evidentní, že Guardiola Yayu nemá rád již od jeho působení v Barceloně. Pro Yayu je to teď nejlepší rozhodnutí. Opustit Guardialovo teritorium znamená, že mu nebude nadále zabíjet kariéru,“ nebral si Eboué servítky.

Vztahy Tourého se španělským trenérem byly od začátku napjaté. Záložník Pobřeží slonoviny navíc nařkl v průběhu uplynulého ročníku Guardiolu z toho, že má problém s hráči, kteří pocházejí z Afriky. „Byl ke mně krutý již v Barceloně. Opravdu si myslíte, že by se stejně choval k Inisetovi v Barceloně? Dosáhl bodu, kdy jsem se ptal sám sebe, jestli to bylo kvůli barvě mé pleti,“ dodává Touré rozhořčeně.

Manažer Manchesteru City Pep Guardiola.

„Yaya je skvělý hráč a zároveň vůdce. Myslím si, že má před sebou ještě několik let bohaté kariéry. Je to hráč, který dokáže otočit zápas a vždy chce vyhrát,“ doplňuje bývalý obránce Arsenalu.

Budoucnost Tourého je zatím nejistá. Nejvíce se ale v anglických médiích píše o jeho setrvání v Premier League.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...